понеділок, 27 травня 2013 05:00

30 грамів сала щодня чистять судини від холестерину

Тепличні огірки та помідори купують із середини квітня у родині киянки 32-річної Валентини Гамалій. Цього ж місяця до раціону додала редиску, у травні — полуниці. Щодня дає щось із весняного врожаю чоловікові та 7-річним синам-близнюкам.

— Вони м'ясоїди, без котлети й ковбаси дня не можуть. Але весною вже й того не хочуть, — розповідає. — Це авітаміноз — безсилля по собі відчуваю. Мені б відро клубніки чи черешень — з'їла б.

— Єдине, чого українцям бракує весною, — вітаміну С. Через це втома і депресія. Добова норма — у двох апельсинах, — говорить дієтолог телешоу "Зважені та щасливі" 50-річна Світлана Фус.— Основна група потрібних вітамінів є у кашах, м'ясі, молоці, рибі. Їх їмо весь рік. Погане самопочуття не від браку вітамінів. А коли їдять що попало, забагато і невчасно.

Середня норма людини — 2400 кілокалорій на добу. Їх треба розділити на чотири прийоми, щоб удень з'їдати три чверті.

— Снідайте до десятої ранку. Поєднуйте за один прийом не більше трьох продуктів. Каша й овочі чи м'ясо та овочі. Молочні й м'ясні продукти разом не засвоюються.

Молочних продуктів протягом доби має бути три на вибір: склянка молока, стільки ж сиру, кефіру, 40 г твердого сиру, 15 г масла, столова ложка сметани.

— До обіду краще споживати солодкі фрукти, щоб засвоїлася глюкоза. На добу їх має бути 300-400 грамів. Овочів — 400-600. Щодня можна з'їсти чверть плитки чорного шоколаду. Якщо солодкого хочеться часто, це означає, що бракує вітамінів і мінералів.

Запастися ними печінка може за два-три місяці наперед. Тому радять наїдатися сезонних овочів і фруктів.

— Більшості пацієнтів бракує заліза. Особливо жінкам, тому випадає волосся, крихкі нігті, настрій поганий. Залізо є в м'ясі, але не засвоюється, якщо їсти з хлібом. Чудовий продукт — сало. У ньому та в рибі є жирні кислоти, які чистять судини від холестерину. Це корисно для серця. Достатньо щодня з'їдати 20-30 грамів сала, це трохи менше сірникової коробки.

Щоб до лютого мати запас вітаміну D для кісток, достатньо два тижні засмагати влітку — вранці та ввечері. Для поновлення вітаміну Е для здорової шкіри та волосся їдять 30 г горіхів на добу. Вітамін В — у гречці, вівсянці. Він корисний вагітним, хворим із виснаженими нервами. Що більше людина їсть солодкого, то більше їй треба вітаміну В. Вітамін А корисний для очей та шлунка. Його досить у молоці та яйцях.

Зараз ви читаєте новину «30 грамів сала щодня чистять судини від холестерину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі