Лопух очищує шкіру від прищів

— Восени треба накопати кореня лопуха й насушити. Потім з нього можна зробити настоїв для імунітету, ополіскувач від жирності волосся чи олію для суглобів, — каже Валентина Нагорна, 61 рік, натуропат з Рівного. — Цей корінь має протизапальну дію. Сприяє загоєнню ран і зміцнює імунітет.

Корені треба помити й тонко нарізати. Висушити в притіненому місці та зберігати в банці. Залити склянкою окропу 1 ст. л. сухого подрібненого кореня. Настояти в термосі 3 год. і зцідити. Пити теплим п'ять разів на день по 1 ст. л.

При сечокам'яній хворобі чи подагрі добре поєднувати відвар з коренів лопуха і настій споришу. Його 1 ст. л. залити склянкою окропу. Кип'ятити 10 хв. Пити охолоджений і проціджений. Камені дробляться поступово й безболісно, виходять у вигляді піску.

— Свіжі корені можна натерти. Вичавити сік. Розбавити надвоє з водою. Втирати в голову й укутати на годину. Одягнути пакет і замотати рушником. У теплі корисні речовини швидше всмоктуються. Від таких процедур волосся жирніє вдвічі рідше й лупа зникає.

Якщо сік розбавити горілкою в однакових пропорціях, то в холодильнику зберігатиметься кілька місяців.

— Можна з кореня зробити мазь. Ріжу 100 грамів і заливаю склянкою олії. Настоюю добу, варю 15 хвилин на повільному вогні та проціджую. Цим засобом змащую будь-які рани. А також суглоби, що крутить на погоду, — каже Нагорна.

Лопух добре очищує шкіру від прищів. Треба 50 г кореня залити 1 л води й настояти в теплі годину. Процідити й випити за добу.

Зараз ви читаєте новину «Лопух очищує шкіру від прищів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі