Катаракту лікують на будь-якій стадії

Автор: ФОТО НАДАЛА КЛІНІКА ”ІРІС”
  У полтавському офтальмологічному центрі "Іріс" проводять лазерну діагностику зору
У полтавському офтальмологічному центрі "Іріс" проводять лазерну діагностику зору

Операція відбувається безболісно

У Полтаві офтальмологічний центр "Іріс" лікує пацієнтів з різними стадіями катаракти. Якщо кілька років тому зверталися переважно літні люди, зараз хвороба значно помолодшала. Особливо загострилася ситуація після карантину.

— Карантин негативно вплинув на здоров'я. Заплановані операції відклали, перевірку зору — також. Тому значно побільшало запущених хвороб. Лікування через це стало дорожчим і тривалішим, — розповідає Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс". — Особливо негативно це позначилося на хворих із катарактою та глаукомою. Діти через дистанційне навчання отримали навантаження на зір, почали частіше звертатися по допомогу.

Чим небезпечна катаракта?

— При катаракті кришталик ока твердіє, втрачає прозорість. Як наслідок, світло в кришталику неправильно заломлюється. Тому трапляються несподівані зорові спалахи — від фар машин, сонячного проміння. З часом люди починають погано бачити й можуть повністю втратити зір.

При лікуванні можна обмежитися краплями?

— Катаракта лікується, але тільки хірургічно. Краплі не допоможуть. Раджу йти на обстеження одразу, щойно помічаєте зниження гостроти зору. Якщо зволікати — можна втратити зір. Ми використовуємо сучасні методи: тепер не треба чекати затвердіння кришталика й видаляти його через великий розріз в оці. Заміна на штучний у нашому центрі дозволяє лікувати катаракту практично на 100 відсотків. Що раніше звернетеся, то більше шансів зберегти здоров'я ока.

Наскільки це складна процедура?

— Операція відбувається безболісно й без уколів. Для анестезії використовуємо очні краплі. У рогівці ока робимо крихітний прокол — 1,8 міліметра. За допомогою ультразвуку прибираємо мутний вміст кришталика. Через тонкий інструмент усередину ставимо лінзу. Вона розкривається в оці. Процедура триває 7–10 хвилин. Потім накладаємо пов'язку й пацієнт може йти додому. До ранку прокол заростає. Протягом місяця призначаємо чотири консультації, які входять у вартість операції.

До яких стадій можна оперувати?

— Офтальмологічний центр "Іріс" результативно лікує пацієнтів з різними стадіями катаракти. Вікових обмежень у клініці немає. Допомагаємо всім хворим — маємо і юних пацієнтів, і 100-річних. Часто з хворобою важкої стадії приходять "відказники". Літні люди, яким відмовляють в інших клініках через поважний вік.

Потрібно мати результати аналізів?

— Направлення не потрібне. Лікар приймає за попереднім записом. Тому в клініці не буває черг, кожному пацієнтові приділяють увагу. Метод та об'єм лікування обираємо після всебічної діагностики. Для цього маємо 18 апаратів. У нас не комп'ютерна, а саме лазерна діагностика. Відрізняється колосальною точністю. Лише маючи на руках усі дані, індивідуально вирішуємо, яке лікування допоможе пацієнту.

Які хвороби очей лікують у центрі "Іріс"?

— Рятуємо хворих на глаукому й катаракту, короткозорість і далекозорість, астигматизм. Займаємося всім — від проблем із сітківкою до запалення і травм очей.

Які поради дасте для збереження здоров'я зору?

— Після 40 років обов'язково перевіряти зір. Особливо в групі ризику люди з цукровим діабетом і нестабільним артеріальним тиском. Ті, в кого є серцево-судинні проблеми, мають обстежу­ватися хоча б раз на рік.

Головний лікар Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тисяч операцій

Крім лікування катаракти та глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги: терапевтична корекція зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала роботу 2016 року. Головний лікар закладу Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тис. операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту лікують на будь-якій стадії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі