Бактерії з зубів осідають на серці

Автор: ФОТО надав Олександр Бєліков
  Столичний стоматолог Олександр Бєліков лікує зуби під мікроскопом. Так може зробити все якомога точніше
Столичний стоматолог Олександр Бєліков лікує зуби під мікроскопом. Так може зробити все якомога точніше

Після солодощів треба полоскати рот

— Карієс виникає в понад 95 відсотків дорослих. А зі 100 дітей — лише в одного-двох немає цієї проблеми. Причиною виникнення стає неякісне чищення зубів або спадковий фактор, — каже 29-річний Олександр БЄЛІКОВ, стоматолог зі столиці.

— Також сім із десяти людей мають пародонтит. При ньому бактерії із зубного нальоту ушкоджують ясна біля кореня. Потім руйнується кістка. Починає хитатися зуб, випадає. Пародон­дит — серйозне захворювання, яке погіршує якість життя. Людина не може нормально усміхатися, пережовувати їжу, має поганий запах із рота. Небезпечний ще й тим, що мікроби з рота здатні потрапляти в кров. Тоді отруюють організм. Також бактерії осідають на клапанах серця, порушують його роботу. Здатні потрапити в мозок, спричинити інсульт.

Як правильно доглядати за ротовою порожниною?

— Чистити зуби треба двічі на день без сильного натиску на щітку, щоб не травмувати емаль і ясна. Найкраще це робити круговими рухами. Для міжзубних щілин використовувати спеціальну нитку чи йоржики. Останні призначають при пародонтиті, коли є опущення ясен. А також пацієнтам із брекетами, мостами чи скупченням зубів. Йоржик для пацієнта може підібрати лише стоматолог. Пасту треба брати без фтору й антисептика.

Яка має бути зубна щітка?

— Якщо вміти правильно чистити зуби — це можна зробити будь-якою щіткою. По-іншому — зашкодить навіть найдорожча. Зажорстка — травмуватиме ясна. Кровоточитимуть навіть у здорової людини. М'яка — неякісно очистить зуби. Так залишиться наліт і кровоточивість ясен рано чи пізно з'явиться. Найменше шансів погано очистити ротову порожнину з електричною щіткою. Бо швидко рухається й добре знімає наліт.

Як часто її треба змінювати?

— Якщо вона з шерсті чи бамбука — то раз на місяць. Та я такі не раджу. Бо в ці матеріали проникають мікроби й щітка стає джерелом інфекцій. Краща неорганічна. На ній менше налипають бактерії. Така щітка служить три місяці. Подовжити термін придатності можна, якщо після кожного використання спінити рідким милом і добре вимити. Також раз на місяць можна замочити у 3-відсотковому розчині перекису на кілька хвилин. Це вб'є мікроби. Електричну щітку замінюють раз на 6–9 місяців.

Чи справді солодощі шкідливі для зубів?

— Вони шкодять зубам так само, як всьому організмові. Якщо людина з'їла цукерку й не прополоскала рот теплою водою чи не почистила зуби — застряють залишки солодощів у щілинах. Тоді мікроби починають активно розмножуватися. Переробляти глюкозу та виділяти більше молочної кислоти, яка роз'їдає емаль. Раджу взагалі не їсти цукерок. Якщо надто хочеться, то після цього якісно чистити зуби.

Як зміцнити ясна?

— Будь-який ополіскувач не буде ефективний, якщо на зубах є наліт. Спершу треба професійно почистити — тоді полоскати рот корою дуба. Але вона може пофарбувати зуби в коричневий колір. Краще використовувати відвар із ромашки та шавлії. По чайній ложці трав залити 200 мілілітрів кип'ятку. Полоскати ясна двічі на день до покращення самопочуття.

Зараз ви читаєте новину «Бактерії з зубів осідають на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі