Антибіотики перестають діяти

Автор: GETTYIMAGES
  Кілька десятків киян стоять біля аптеки №75 на просп. Перемоги, 104, що неподалік станції метро Святошин. У період карантинних обмежень закуповують знеболювальні, противірусні, антибіотики й антисептики
Кілька десятків киян стоять біля аптеки №75 на просп. Перемоги, 104, що неподалік станції метро Святошин. У період карантинних обмежень закуповують знеболювальні, противірусні, антибіотики й антисептики

Українці споживають у 3,5 раза більше антибіотиків, ніж торік. Це пов'язано з епіде­мією коронавірусу й страхом перед недугою, пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я. 64 людини зі 100 лікують антибіотиками застуду та грип. Хоча вони не допомагають у боротьбі проти вірусів, а діють лише на бактерії.

Надлишкове вживання антимік­робних провокує антибіотикорезистентність — стійкість бактерій до цих препаратів. Засоби перестають діяти, лікувати недуги стає все важче.

Стійкість до антибіотиків входить до десятка найсерйозніших загроз здоров'ю в світі. Від нечутливих до цих препаратів інфекцій щодня помирають понад 2 тис. людей. Такі дані наводить Все­світня організація охорони здоров'я. Якщо проблему не вдасться вирішити, до 2050 року щороку від цього гинутимуть 10 млн осіб.

— Антибіотики перестали бути диво-препаратами через "лікарів-самоучок". Із почервонілим горлом людина йде не до медика, а одразу в аптеку, — говорить 54-річний Ігор Столяр, інфекціоніст із Запоріжжя. — Там пропонують краплі з антибіотиками, "щоб подіяло". Хворому це допоможе лише раз, потім доведеться приймати знову.

Фармацевти думають про власну вигоду й не переймаються здоров'ям людей. Наступна інфекція може стати для пацієнта смертельною, бо антибіотики не подіють. Це стосується пневмонії, туберкульозу та інших хвороб.

У шкідливих бактерій виникають гени, що захищають їх від дії антибіотиків. Передають їх потомству. Через це ефективність знижується. Ліки не треба вживати для профілактики. Стійкість може розвинутися як у людини, яка неправильно приймає препарати, так і в тої, що ніколи їх не вживала.

Армія бактерій — це ніби ворожа фортеця. Правильно підібраний антибіотик — ключ від воріт, через які можна знищити ворогів. Але бактерії вчаться змінювати замок і ключ стає безсилий. Ці знання передають іншим.

Я лікував від скарлатини дівчинку, якій не допомагали жодні антибіотики. Перевірили кров її і батьків. Виявилося, батько ще в юності приймав антибіо­тики, резистентність збереглася. Дитині пощастило. На її недугу подіяли нові ліки з Німеччини, до яких ще не встигли пристосуватися мікроорганізми.

Якщо далі продовжувати приймати антибіотики без припису, то за 20 років від бактеріальних інфекцій помиратиме більше людей, ніж зараз від раку.

Новий антибіотик винаходять раз на кілька років. Через високу вартість над цим працюють лише крупні фармацев­тичні корпорації.

— Не можна самовільно припиняти прийом антибіотиків, які призначив лікар, — каже Ігор Столяр. — Якщо курс не довести до кінця, певна кількість бактерій виживе і передасть інформацію нащадкам.

Кабінет міністрів України розробляє постанову, що забороняє продаж антибіотиків без рецепта.

— Україна пропустила момент, коли проблему антибіотикорезистентності можна було контролювати управлінськими рішеннями, — розповідає 38-річний Андрій Александрін, голова організації "Інфекційний контроль в Україні". — Зараз треба скласти чіткі клінічні протоколи для лікарів, відстежувати їхні призначення. Країна витрачає все більше грошей на закупівлю нових засобів від туберкульозу, СНІДу, вірусних гепатитів. Але нічого не робить, щоб знизити безконтрольне вживання антибіотиків. Якраз це призводить до формування резистентності.

Зараз ви читаєте новину «Антибіотики перестають діяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі