четвер, 31 травня 2012 11:12

Чергу у РАЦС займають о 6 ранку
7

Фото: фото: Анна УСІК

"Прийшли під ЗАГС, а там уже черга. Он перед нами дві пари, ще дві в середу не встигли, то з них і почнуть", - каже киянка 28-річна Тетяна.

О 7.48 дівчина стоїть на сходах під столичним РАЦСом на Оболоні. Щоб зайняти чергу, прийшла під РАЦС о 6.20. Прохолодно, тому дівчина кутається у джинсову куртку.

"Ми вже вісім років разом живемо, - розповідає Тетяна про себе і нареченого Ярослава. - Наш будинок за 100 метрів від ЗАГСу. Щоранку біжимо сюдою на роботу, а Славік сміється: "Нащо тобі заміж? У черзі хочеш постояти?" Щоб подати заяву, вже двічі приходили. Минулого тижня у вівторок прийшли на 9 ранку, коли ЗАГС відкривається, а перед нами вже 18 людей у списку. Сказали, чекати марно. Цих молодожонів записали в чергу: по 9 на вівторок і середу".

У п'ятницю наречена Тетяна прийшла на 7.30.

"Стояла в черзі 13-та. Славік сказав, що це погане число. Сьогодні встали в шість ранку. Я каву зварила, а Славік побіг і записав нас у список".

27-річний Микита і Надія, 21 рік стоять під колоною біля входу. Заяву намагаються подати вчетверте. Надія теж вагітна. Цього року закінчує університет.

"Я вже навіть квитанції усі проплатив. Кажу їм, що жінка вагітна, прошу, щоб розписали поза чергою. А вона дивиться на мене, як баран на нові ворота, і каже: "Не только у вас жена беременна. Все стоят в очереди". Сьогодні прийшли раніше за всіх, тому у черзі будемо першими, - показує список на аркуші А 4. Деякі прізвища там викреслені.

О 9.00 працівниця РАЦСу відчиняє центральний вхід.

"Заявления принимать не буду. Я на смене одна осталась. Одна коллега в отпуске, другая - на больничном. Сегодня только роспись", - каже світлорусява працівниця РАЦСу і зачиняє двері свого кабінету.

"Так какого мы тут три часа стояли, - відчиняє двері кабінету наречений Тетяни. - У меня жена беременна. У нас ресторан на 23 июня заказан".

"Мужчина, не устраивайте балаган, - працівниця закриває перед його носом двері. - Нада было подойти раньше. Все, кто хотел, подали заявление во вторник".

Одна з працівниць РАЦСу вмикає світло у залі для урочистого укладання шлюбу. За 10 хв. сюди мають прибути наречені.

"У нас різні випадки бувають, - розповідає жінка, але назватися відмовляється. - Раз дівчина прийшла, чергу заняла. Вже її черга підходить, а хлопця нема. Вона дзвонить, а наречений каже, що проспав. Обідилась мабуть, бо пішла прямо перед дверима, і більше я її у нас не бачила. Того року дві пари заяви подали, а розписуватись не прийшли. Передумали напевне".

На літо постійний наплив молодят.

"Навіть послуги РАЦСу дорожчають, бо більшає бажаючих, - кажуть у РАЦСі. - Ми жартуємо, що у всьому винна весна. Весною усі закохуються, а потім вагітніють. Думали, що цього року молодят буде менше, бо ж високосний. Але в усі дні повно людей. За законом заяву треба подати за місяць і один день. Ми пропонуємо молодятам перед шлюбом пройти медогляд, аби знали про стан здоров'я один одного. Але більшість вже з довідками від гінеколога приходять, бо вагітні".

О 9.40 у темносиній сукні з накидкою заходить 24-річна Алла. Її чоловік Вадим несе пакет з цукерками і шампанським.

"Нам через 2 месяца рожать, потому подали заявление на прошлой неделе, а сегодня распишемся, - каже Алла. - Решили не затягивать. Никому из друзей и родственников о свадьбе не говорили. Это наш праздник. Зачем знать всем?"

Молодята замовили для себе урочисту церемонію.

Прочитати весь репортаж можна у журналі "Країна" № 123

Зараз ви читаєте новину «Чергу у РАЦС займають о 6 ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі