вівторок, 23 жовтня 2007 17:17

Воду в акваріумі міняють щотижня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Директор столичного Будинку природи Микола Зубович показує акваріум із піраньями
Директор столичного Будинку природи Микола Зубович показує акваріум із піраньями

Киянка Ксенія Павловська, 36 років, рік тому завела рибок. Невеликий акваріум на 40 л їй подарували до дня народження.

— Нині тримаю двох гуппі, неона та мечоносця, — розповідає жінка. — Вони разом уживаються. Рибок дуже любить моя десятирічна племінниця Оленка. Ледь не щодня приходить, годує їх.

Екзотичних рибок Павловська не купувала. Бо дорогі та дуже вибагливі, пояснює. Для більшості видів треба окремий акваріум. Раніше Ксенія тримала пару півників. Самець убив самку та ще кілька рибок. Жінка вирішила більше півників не заводити. Акваріум стоїть далеко від вікна. Освітлюється двома лампами. Аератор насичує воду повітрям, а взимку працює акваріумний обігрівач.

— Умови мають бути наближеними до природних, треба підбирати рослини, температуру води, — радить директор Київського міського комунального будинку природи Микола Зубович, 53 роки.— Не можна поміщати в один акваріум хижих риб із тими, які харчуються хробаками. Стадних риб, наприклад, скляних сомиків, треба брати одразу декілька. Поодинці вони гинуть.

Оптимальна температура для рибок — +25...+28°С. Окремі види, наприклад, золота рибка, живуть при +20°С.

— Починати краще з акваріума на 30 літрів, — каже голова Всеукраїнської асоціації акваріумістів Олександр Бешлега, 39 років. — Для 2–3 невеликих рибок його вистачить. Для початку купіть гуппі або мечоносців. Вони невибагливі.

Акваріум із водоростями не можна тримати поблизу вікна. Під прямим сонячним промінням водорості ростуть швидше, тому водойму доведеться чистити частіше. А від недостатнього освітлення риби стають млявими.

Освітлюють акваріум люмінісцентною лампою. З розрахунку 1 Вт на 1 л води. Нині продають акваріуми з кришками. У них вмонтовано лампу. Для очистки води ставлять біологічний фільтр. У стільники засипають фільтруючу речовину. Однієї засипки вистачає на тиждень.

Найбільший вибір морських акваріумних рибок — у центрі акваріумістики на столичній вул. Кошиця, 8а.

— Морські рибки потребують іншого догляду, ніж прісноводні, — каже керівник центру Яна Яновська. — Для них треба морський акваріум. Він без кришки, а у фільтр додають сіль і мінерали з морської води.

Починають із акваріума на 30 літрів

У крамниці центру акваріумістики продають великі ємності китайського виробництва. Найдешевший прісноводний акваріум на 30 л коштує 440 грн. Морський на 48 л — 1,5 тис. грн. Великий, на 1,5 т води — 22 тис. грн.

Чверть води в акваріумі треба щотижня заміняти. Особливо якщо є водорості. Акваріумісти часто купують штучні водорості й корали. Для лабіринтових риб кладуть шматки дерева чи каміння з лабіринтами. Ґрунт теж треба час від часу міняти.

У зоомагазинах продають сухий і живий корм для рибок. Сухий часто викликає алергію в дітей, розповідають у центрі акваріумістики. Живий — хробаків і рачків — у зоокрамницях продають по 4 грн за 100 г. Годувати риб радять двічі на день. Корм слід тримати в холодильнику. Він має бути без запаху.

— Риби хворіють, — каже Микола Зубович. — Симптоми хвороби проявляються не одразу, а за кілька днів чи тижнів. Хвора риба може заразити інших.

Нових рибок в акваріум можна поселяти після карантину. Молодих риб тримають окремо 2–3 тижні, старих — до 2 міс. Їх кидають в окремий акваріум або велику банку. Якщо хвороба не проявляється — пускають до загального.

— Хворі рибки відрізняються поведінкою, — ділиться досвідом Павловська. — Якщо риби мляві — це ознака хвороби або що їм бракує кисню.


Скільки коштує обладнання для акваріума, грн


 пакет для риб  1
 термометр "Атман"  8
 декоративний орнамент для прісноводних акваріумів  29
 фонтанна помпа "Аква ел" PFN 650  75
 нагрівач "Аква Ел" AQ 150 PL  77
 фільтр-комплект для морського акваріума "Аква віе" до 500 л  94
 автогодівниця для риб "Атман"  99
 фільтр "Юніфільтр 1000"  154
 морська сіль, 10 кг  160
 піновідсікач для морського акваріума  243
 лампи галогенні "Атман", 40 Вт  339
 прісноводний акваріум, 35 л  400
 система зворотного осмосу для морського акваріума   
 926
 акваріум на 390 л з тумбою і обладнанням  11682




Рідкісних риб показують на виставці


Екзотичних прісноводних і морських акваріумних риб показують у Будинку природи на столичній вул. Рогнідинській, 3. У просторій залі — з десяток великих акваріумів із рибами з різних частин світу.

— У нас є трофеуси і псевдотрофеуси з африканських озер, —  розповідає директор Будинку природи Микола Зубович. — В окремих акваріумах тримаємо хижих риб — циклід і піраній. Годуємо їх м"ясом.

Екскурсія коштує 4 грн. Школярів іноді пускають безкоштовно.

Експозиція морських риб є також у столичному Центрі акваріумістики. Тут вони продаються.

— Диковинну морську рибу можна просто прийти подивитися, — каже директор Центру акваріумістики Яна Яновська. —  Навесні ми показували ската й акулу. До нового року оновимо експозицію.

Вартість рибок, грн

гурамі    2,5
барбус    3
гуппі    5
в"юн    5
півник    30

Зараз ви читаєте новину «Воду в акваріумі міняють щотижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі