четвер, 24 травня 2012 00:15

Вітражі для Януковича прикрасили гронами винограду

Автор: Фото надане Сергієм КУЛІНІЧЕМ
  Візерунки з різнокольорового скла кріплять швами з олова. Найдорожчі вітражі із дрібних деталей. Такі можуть складатися з півтори тисячі скелець
Візерунки з різнокольорового скла кріплять швами з олова. Найдорожчі вітражі із дрібних деталей. Такі можуть складатися з півтори тисячі скелець

— Серед заможних пішла мода на неймовірно дорогу оздобу своїх вілл. Замовляють вітражі, різьбу по дереву й вишукану художню ковку. Без цього господарю нема чим хизуватися у своєму оточенні, — каже 34-річний Сергій Кулініч, директор підприємства "Вітраж-Арт".

За вісім років серед його клієнтів були політики, депутати, банкіри, впливові підприємці.

— Кілька ламп і вітражну картину зі східними мотивами зробили для президента Казахстану. Леонідові Кучмі — двері з вітражами. На прозорому грубому склі завтовшки 6 мм виточували грані. Такий вітраж схожий на оброблений діамант. Грані переливаються на світлі. У приватний будинок Вікторові Ющенку робили геометричний орнамент. Віктору Януковичу місяць тому виготовили два вітражі на стелі з рослинним візерунком, листям та гронами винограду — в резиденцію Межигір'я та будинок у Донецьку.

Найчастіше замовляють вітражі у двері, вікна, прольоти між поверхами вздовж сходів. Також поширені у салонах краси та дорогих ресторанах.

Найдешевший вітраж коштує 400 доларів за квадратний метр. Робили й по 15 тисяч доларів за "квадрат". Вартість залежить від складності роботи. Що більше деталей і що вони дрібніші, то дорожче. Їх може бути до півтори тисячі.

Робимо вітражі із кольорового скла американської марки "Тіффані". Воно не міняє колір, не вигорає, не дряпається, не деформується. Його важко розбити.

З намальованого на ватмані вітража у повну величину роблять викрійку на кожну деталь. Вирізають їх зі скла, а потім спаюють оловом у шви. Вони тримають, як армасітка.

— Там є зазор. Коли на вітраж натиснути, шов ніби рухається, і скло не розбивається. При землетрусі не впаде. Навіть не розлетиться при сильному ударі. Висипаються тільки деталі, які прийняли основний удар. Деталі можна замінити.

У вітражних колонах всередині вмонтовують лампи. Вони підсвічують скло, і кімнату заливає різнокольорове світло.

— Маємо 50 видів кольорового скла. Щільне кладемо в колони, на стелі, щоб не було видно комунікацій, проводки. Із прозорого та напівпрозорого робимо двері.

У двокамерне вікно всередину вставляють вітраж насичених кольорів. Тоді не завішують. Вітражні абажури чіпляють над столом кухні, їдальні. Лампа із зеленого скла пасує у більярдну під колір сукна на гральному столі.

— На подарунки замовляють приліжкові та кабінетні лампи. Такі коштують від 500 доларів до кількох тисяч. Підставки для них роблять із бронзи. Популярні акваріуми з вітража. Замовляли картини із соняшниками, українськими хатами. Клієнти родом зі Сходу хочуть танцівниць, вид на місто з мечетями.

5 000

доларів заплатили за вітраж розміром 1х0,9 м з репродукцією картини "Запорізькі козаки пишуть листа турецькому султану". Вітраж робили для презентації на виставці декору.

 

Зараз ви читаєте новину «Вітражі для Януковича прикрасили гронами винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі