понеділок, 16 січня 2012 06:30

Від сухого повітря рослини гинуть

— Перед Новим роком зацвів "рождєственнік" у вазоні. Тримаю його на південному заскленому балконі. Там на нього попадає сонце взимку, так зацвітає швидше і викидає більше квіток, — говорить киянка 60-річна Антоніна Богунець.

У трикімнатці заставила підвіконня вазонами. Також облаштувала полиці у лоджії. Кількість бубляхів залежить від освітлення. Коли починає цвісти, інтенсивно поливаю два рази на тиждень. Стежу, щоб ні разу земля не пересохла. Інакше бубляхи опадуть. Як літом пересушити, то ще одійде і буде цвісти зимою.

Зигокактус не можна рухати, коли викидає цвіт. Якщо треба перенести, ставлять до світла тим самим боком. Інакше всі квітки опадуть за кілька годин. Щоб рослина зацвіла раніше, її тримають на південному боці помешкання. Якщо у приміщенні надто тепло, перецвітає за тиждень. У прохолодному на світлі квітне півтора місяця.

— У вересні зрізала листя на цибульковому гіпеаструмі. Він цвіте великою квіткою, як садова лілія. Перестала поливати, поставила в холодну кладовку. В кінці грудня із цибулини проросла стрілка. На Новий рік поставила вазон на вікно. Не поливала, доки стрілка із бубляхом виросла до 10 сантиметрів. Інакше все йде в листя.

У магазинах гіпеаструми продають після вигону. Такі зразу можна поливати. Найкраще лити воду в піддон вазона. Тоді волога потраплятиме лише до кореня знизу. Якщо поливати зверху, цибулина знизу недоотримає вологи, а зверху почне гнити.

— Гіпеаструм цвіте днів 10, тоді перша квітка в'яне. Паралельно починає цвісти друга стрілка з цієї ж цибулини. Перецвічену квітку на вершку зрізую. Стебло поступово всихає, поживні речовини повертаються в цибулину.

Куповані цибулькові рослини пересаджують після цвітіння. Решту — відразу після придбання. Їх переміщають у більший вазон зі спеціальним ґрунтом. При корені залишають торф, у якому рослину продавали. Поживних речовин у ньому вистачає ненадовго, і тому рослини швидко всихають.

— Герані, бегоніям та китайським трояндам підходить чорнозем із городу. На них можна зекономити. Зимою удобрюю ґрунт лише під вічнозеленими. У мене це папороті. Ллю наполовину менше добрив раз на місяць. Решта рослин чекають весни.

Господиня щодня бризкає на листя, щоб рослини не загинули від сухого повітря у квартирі. Оминає пухнасті листки та цвіт.

Зараз ви читаєте новину «Від сухого повітря рослини гинуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі