четвер, 26 квітня 2007 18:33

У здорового гусеняти велика голова і коротка шия

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Катерина Гаврильєва на полтавському базарі продає пташенят з інкубаторів Дніпропетровської, Харківської, Черкаської областей та Миколаїва. Каченя коштує чотири гривні, а гусенята — від 10 до 17 гривень залежно від породи
Катерина Гаврильєва на полтавському базарі продає пташенят з інкубаторів Дніпропетровської, Харківської, Черкаської областей та Миколаїва. Каченя коштує чотири гривні, а гусенята — від 10 до 17 гривень залежно від породи

На центральному ринку Полтави курчат, гусенят і каченят продають понад 40 реалізаторів. Опівдні там людно. Жінки з коробками в сумках ходять між рядами, питають про ціни.

65-річна пенсіонерка Галина Артеменко із села Гожули Полтавського району придивляється до курчат.

— Мабуть, поки що не братиму, хай потепліє, — кричить. Через писк курчат і гусей її голос чути погано. — Прийшла на базар, бо торік купила в інкубаторі, що на вулиці Кагамлика, десять гусенят. П"ятеро здохли. Взяла ще по 20 курчат — бройлерів і звичайних. Теж дохли, але не так. Воно якесь не таке зараз. Береш — наче нормальні, бігають дня три, а потім падають. А в інкубаторі ж спочатку заказуєш, а потім тобі не знати що дають. Краще на базарі брати: хоч подивитися можна, щоб курча бойове і шустре було.

На Полтавському інкубаторно-птахівничому підприємстві на вул. Кагамлика, 76 люди наперед замовляють птахів потрібної породи. Курча коштує 2 грн, гусеня 10–15. Директор підприємства Володимир Сивоглаз, 65 років, запевняє, що всі птахи пройшли щеплення.

34-річний Олександр Тимошенко продає на базарі курчат. 10-денні бройлери у нього коштують 8 грн, місячні курчата "барвиста" і "пандана" — 6, добові — 2 і 2,5 грн.

— У здорового курчати лапи мають бути жовті, гребінець червоний, крила не обвислі, — каже Тимошенко. — У мене курчата з інкубатора, вони привиті. Тих, яким є місяць, прививають обов"язково, бо вони без щеплень не живуть.

Поряд гусенятами і каченятами торгують 23-річна Катерина Гаврильєва і 29-річна Ірина Цокало. Катерина продає миргородську породу гусей за 17 грн, італійську — за 12, горьківську —  за 10. Добових каченят по 4 грн.

— Люди дивляться на колір, на лапки, на дзьоби. Та на все, — каже Ірина. — Берете гусенятко. У нього має бути велика голова й коротка шия. Перевертаєте і дивитеся, щоб воно було не закакане, щоб у нього був пупок затягнутий. То нормальне гусеня, здорове.

Якщо вона з нашої вини вмерла, ми маємо повернути гроші

Дівчата продають гусей і качок із інкубаторів Дніпропетровської, Харківської, Черкаської областей та Миколаєва.

Під час перевезення курчат обов"язково дають довідку. Вказують, звідки вони привезені та які щеплення їм зроблені. Медична лабораторія щодня перевіряє ці довідки.

— Якщо людина купить птичку і вона в неї пропаде, то можна буде протягом двох днів пред"явити претензії, — каже Ірина. — Ми показуємо свої документи. Якщо вона з нашої вини вмерла, ми маємо повернути гроші протягом тижня. Не віддаємо їх, якщо пташа вмерло через неправильне кормління чи захололо. Це ж птичка манюня, вона може захолоти так, як і дитинка. Не те з"їла, об"їлася, захолола, там ніжки протягнула. Ведеться експертиза, пташеня розрізають. Але до нас ще ні разу не приносили.

26-річна вчителька Вікторія Орлова із села Великі Будища Гадяцького району Полтавської області відмовилася купувати птицю на базарі. Три роки виводить курчат, каченят і гусенят у домашньому інкубаторі.

— Деякі люди, що займаються інкубацією, прискорюють розвиток курчат у яйці, — каже Вікторія. — Вони вмикають високу температуру і курчата лупляться не за визначений 21 день, а раніше. Їх називають "печеними". Такі птахи швидко дохнуть. Якщо і купувати курчат на базарі, то краще у знайомих. Кури із птахофабрик вважаються кращими. Треба дивитися, щоб курчатка не мляві були, щоб під хвостами було сухо.

За один раз у домашній інкубатор можна закласти 80 курячих, 50 качиних або 30 гусячих яєць.

— Перший раз із 80 яєць вилупилися 73 курчати. А в цьому році жодного, — обурюється жінка. — В інкубаторі зламався термометр. У райцентрі Гадячі окремо їх не продають, шукаємо, де купити. З домашніми інкубаторами таке трапляється часто.

Курячі яйця потрібно вигрівати 20–21 день при температурі не вище 40 градусів, качині — 25–27 днів, гусячі — 29–31 день при температурі 38–38,5 градусів.

— Качині й гусячі яйця збризкують водою. Качка й гуска полощеться у воді і змащує їх, — пояснює Орлова. — Обов"язково потрібно міняти їх місцями. Погано, якщо яйце весь час лежить по центру або збоку. Також двічі на день перевертати. Для зручності їх маркують. З одного боку пишуть хрестик, а з іншого — нулик. В інкубаторі має бути постійна вологість. У дев"ять спеціальних тарілочок набирають воду. Якщо в інкубаторі запотіли віконця, їх треба трохи відкрити. За три дні перед вилуплюванням яйця не перевертають.

Страусине яйце коштує сто гривень

49-річний фермер Григорій Курило із селища Гоголеве Великобагачанського району на Полтавщині розводить страусів. У нього їх три сім"ї — по одному самцю і дві самки у кожній.
— Цього року вони знесли десять яєць, — каже Курило. — Три з них я вже продав. Одне таке коштує сто гривень. Страусенят у них немає, бо на яйця ці птахи сідають лише в природних умовах. Спеціального інкубатора в мене немає, він коштує дві тисячі доларів. Такі інкубатори роблять у Харкові й у Рязані в Росії. У комплекс входить інкубатор і висиджувальна шафа.
Григорій Семенович говорить, що кожне яйце кладуть у комірку. Вона весь час змінює положення. Так триває 39 днів. Потім яйця на три доби перекладають у висиджувальні шафи. Там страусенята вилуплюються і обсихають.
Один страус коштує зараз 3,5 тис. грн, сім"я — 10 тис. грн. У Ковалівці Полтавського району є ще одна ферма, де можна купити страусині яйця.

Зараз ви читаєте новину «У здорового гусеняти велика голова і коротка шия». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі