неділя, 13 серпня 2006 17:23

Школярки вибирають приталену форму

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Заступник директора фірми ”Велма” Наталія Соловій вважає, що в піджаку з атласними вставками і вишитій шовковій жилетці кожен третьокласник виглядатиме як кінозірка. Такий піджак можна чистити тільки в дорогих хімчистках
Заступник директора фірми ”Велма” Наталія Соловій вважає, що в піджаку з атласними вставками і вишитій шовковій жилетці кожен третьокласник виглядатиме як кінозірка. Такий піджак можна чистити тільки в дорогих хімчистках

Найбільший загальноміський шкільний ярмарок традиційно відбудеться на столичному Хрещатику 26–27 серпня. Але магазини учнівської форми працюють з першого числа цього місяця. Вони встигли здивувати клієнтів дорожнечею.

Наймодніша для старшокласників цього сезону чорно-біла класика — шерсть і поліестер на віскозній підкладці. Обов"язкова умова навіть для першокласниць — приталеність фасонів і офісний стиль. Простора форма вийшла з моди. Для хлопців 10–11 класів з чорними штанами актуально поєднувати шерстяні жилетки яскравого червоного кольору і краватки чи метелики в тонку діагональну смужку. У дорогих жакетах допускаються атласні вставки. Популярними для дівчаток у ліцеях залишаються темно-малинові картаті спіднички і зелені жакети. Гімназії найчастіше беруть чорний і темно-синій трикотаж.

Київська фабрика "Велма" в цьому сезоні зробила акцент на широких подвійних манжетах, виточках, дрібній вишивці й мережці, гострих комірцях, віддаючи перевагу дорогим натуральним тканинам. Як і більшість вітчизняних виробників, тут відмовляються від блискіток і масивної фурнітури. Новинка від фабрики "Мілана" — три категорії поєднаних матеріалів: віскоза та поліестер, шерсть і поліестер та мікровельвет, бавовна й еластан. Різниця між категоріями — 20–40 грн.

Та цьогоріч столичних батьків шокує не так асортимент, як ціна шкільних форм. (Торік батьків обурювали мішкуваті фасони і низька якість тканин.) Чорний дівчачий жакет 38–40 розміру від "Мілани" в ЦУМі коштує 178–202 грн. Білі кофтинки — від 100–120 грн, спідниці — від 90 грн. Що більший розмір, то вища ціна. Трохи дешевший, хоч і не такий різноманітний, шкільний одяг на вул. Глибочицькій, у фірмовому магазині швейної фабрики "Епос". Там відлік ціни на піджаки (і для дівчат, і для хлопців) починається від 120 грн. На базарі форма обійдеться на 45–60 грн дешевше. Але вона завезена з Китаю, тому навіть рік пристойного вигляду не гарантований.

Батьки школярки мають відкласти 500–650 гривень на форму

34-річна киянка Ірина Скороход, мати семикласниці, розповідає, що шкільну моду диктують батьківські збори. Тому Ірина, хоч сама шиє, не може скроїти форму для доньки — це в школі не заведено. "Самошитку" вибачать хіба дитині з малозабезпеченої сім"ї. Послуги кравчині коштуватимуть 70–100 грн плюс тканина.

Фірмовий магазин фабрики "Юність" на Подолі щодня переповнений батьками. Марина Михайлівна, 40 років, викладач столичної гімназії і мама дев"ятикласниці, вибрала чорний жакет 36-го розміру майже за 200 грн.

— Спідничку не купили. За такі гроші — будемо доношувати стару. Блузочки у них справді добре пошиті. Але моїм учням форма взагалі не подобається, — каже Марина Михайлівна. Вона переконана, що діти сприйматимуть шкільний одяг, коли "люди в телевізорі" одягнуться. Поки Діма Білан не носитиме нормальних брюк, діти прагнутимуть виглядати як співак.

Тепер шкільна форма коштує дорожче за наймодніші подерті джинси. Ще торік фабричний шкільний сарафан для дівчинки 7–11 класів можна було знайти за 65–90 грн, зараз — від 120. Хоча ціни виробників у порівнянні з торішніми виросли на 10–15%.

Людмила Діміхова, 50 років, директор швейної фабрики "Мілана", пояснює таку ситуацію високою націнкою магазинів. І податками, які не платять "тіньові" перепродувачі. У "Мілани" ціна на шкільні форми зросла на 10% за два роки. А магазини "накручують" 50–70% від вартості товару. За словами Людмили Іллівни, торік нашого виробника ледве не "задавив" базар з китайським одягом. Але батьки школярів мають розуміти, що не може жакет з доброї шерсті коштувати як неякісна синтетика.

Цього року батьки школярки мають відкласти 500–650 грн на жакет, кофтинку, спідницю і штани (вони вже кілька років входять до дівчачої шкільної форми). На штани, жакет, сорочку, жилетку і краватку для хлопчика доведеться витратити 450–600 грн.

Німецькі учні вдягають однакове хіба на випускний

Вважається, що шкільна форма — загальноєвропейська тенденція. Хоча школярі в Бонні (Німеччина) цієї весни запротестували проти "уніфікації". Бо це, на їхню думку, порушує права особистості. Одягтися однаково німецькі однокласники можуть хіба на випускний вечір, і то жартома — у футболки. Школярі Данії одягнені ще більш демократично. Джинси і короткі футболки часто поєднують з модними хустинками-"арафатками". Зате на батьківщині Гаррі Поттера, у Великій Британії, шкільний одяг прижився і є обов"язковим. Там форму закуповують централізовано від школи. Це не б"є по кишенях батьків.

Першими почали носити шкільну форму учні США на початку 80-х. Її ввели у школах "неблагонадійних" районів, коли сутички через одяг дітей з бідних і багатих сімей стали масовими. 1996 року тодішній американський президент Білл Клінтон офіційно заявив, що шкільна форма вирішить "гангстерську проблему" в країні.

Зараз ви читаєте новину «Школярки вибирають приталену форму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі