вівторок, 20 березня 2007 15:44

Скатертина має звисати зі столу

Нові льняні скатертини з тефлоновим покриттям радять купувати на ринках господарчих товарів. Мовляв, вони не псуються від гарячого, а вода та бруд легко витираються серветкою. Коштує така скатертина 35–65 грн.

— Зараз це в мене найкращий товар. Покупці спочатку собі беруть, а потім заново приходять і купують на подарунки. Скатертини добротно зроблені, не рвуться і виглядають симпатично, — розповідає Ганна Тельченко, 42 роки, продавщиця Лук"янівського ринку.

— Гарна скатерть прикрасить будь-який стіл. За нею можна приховати подряпини, — вважає Неля Орлова, 42 роки, продавщиця крамниці "Все для дому", що неподалік столичного метро Кловська. — Крім того, вона приглушує стукіт тарілок і приборів.

Вибираючи скатерть, треба виміряти довжину та ширину столу і додати по 40–50 см. Тоді вона "сидітиме" краще.

Столичні магазини та базари завалені різноманітними клейонками та скатертинами, зазвичай турецького чи китайського виробництва. Кожна річ має недоліки та переваги.

Барвисті скатерті зі 100%-ного поліестеру продають по 10–15 грн. Їх легко прати, вони майже не мнуться.

Китайські клейонки здаються недовговічними

— Купила собі темно-коричневу скатерть. Виглядає симпатично, але постійно ковзає по столу. Іноді аж бісить. Аби щось зробити на столі, її треба знімати — інакше ні шити, ні прасувати неможливо, — розказує киянка Олеся Марнінеко, 38 років. Жінка на ринку "Оболонь" вибирала нову скатертину. Купила блакитно-сіру клейонку з тонкої гуми у вигляді мережива. Віддала 29 грн.

На ринку "Юність" клейонки пропонують за будь-якою ціною. Усі продавці цього товару чорношкірі, крім того, що він "дуже хароший", сказати нічого не можуть. Біля самого виходу жінка продає близько 20 різновидів скатертей.

— Усі купують добре. Ось турецькі, по 13–25 гривень за метр, по столу не їздять. Тримають форму й не витягуються. І яскравий малюнок не витирається, — каже Олена Орловська, 28 років. Вона продає скатерті вже сім років. Стверджує, що вони стають якіснішими. Ціни — від 12 до 50 грн за погонний метр.

Найдорожча клейонка — японського виробництва, прозора з сірими квадратиками — цупкіша, ніж інші. За словами Олени, якщо черкнути по ній ножем, подряпини не залишиться.

Багато симпатичних візерунків і на китайських клейонках по 20 грн за метр. Вони значно тонші за японські. Здається, що недовговічні. Та Орловська запевняє, що має таку вдома. І вона їй дуже подобається.

Поліестер не мнеться і не сідає

У київському магазині тканин, що на вул. Горького, продавці розповіли про різновиди тканин для скатертин.
Поліестер, поліестер+бавовна не мнеться і не сідає, зручно прати, не линяє, служить набагато довше, ніж натуральні тканини. Але якщо за столом палять, скатертина швидко перетвориться на решето, бо легко прогорає. Прати її треба в делікатному режимі. Прасувати не потрібно.
Бавовна добре всмоктує вологу, легко прасується, але з часом сідає. Її можна прати при високій температурі.
Бавовна з тефлоновим покриттям стійка до плям, відштовхує вологу. Однак із часом ці властивості втрачаються. Прати треба обережно, не віджимати і не прасувати.
Бавовна з акриловим покриттям довговічна, не боїться гарячого посуду, не ковзає по столу. Прати треба при середній температурі. Прасувати з внутрішнього боку.

Зараз ви читаєте новину «Скатертина має звисати зі столу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі