неділя, 13 серпня 2006 17:26

Металочерепичний дах за 12 тисяч гривень

Автор: фото: Валентин КУЗАН
  Покрівельники Сергій Перепелиця (праворуч) та Олександр Коломбет облаштовують на осокорківській дачі дах із металочерепиці
Покрівельники Сергій Перепелиця (праворуч) та Олександр Коломбет облаштовують на осокорківській дачі дах із металочерепиці

Дахи у столичних передмістях тепер криють переважно гофрованим металевим прокатним листом різних кольорів — так званою металочерепицею. Матеріал цей не з дешевих. Зате виробники запевняють, що служитиме не менше 50 років.

На брак замовлень покрівельники не скаржаться.

— Наші клієнти — переважно дачники, — каже комерційний директор київської фірми "А.СТЕН" Андрій Костенко, 31 рік. — У 60–70-х роках на садових ділянках дозволяли будували літні щитові будиночки. Крили шифером. З часом дерев"яні крокви й обриштування втрачають міцність, і сильні пориви вітру можуть зірвати такий дах.

Найлегший та найменш затратний вихід — перекрити його металочерепицею або хвилястим бітумним листом, запевняє Андрій. Металевий прокат уп"ятеро легший за шифер, тому навіть підгнилі конструкції після обробки простоять під ним багато років.

52-річний киянин Олексій Бердник уже поміняв дах, хоча садовий будинок на Осокорківських дачах збудував лише двадцять років тому. Дав масивний фундамент, стіни у дві цеглини, вставив дубові вікна з ґратами. Дах покрили шифером.

— Оцинкована бляха була страшенним дефіцитом, — згадує пан Олексій. — Усі тоді стелили шифер. Два роки тому відразу в кількох місцях дах почав протікати. Як були осінні дощі, їздили на дачу двічі на тиждень — щоб повиливати воду з розставлених скрізь мисок і тазів.

У разі пожежі шиферні дахи "постріляють"

Цього літа господарі назбирали грошей на новий дах. Будинок у периметрі — 5х8 м, а площа даху — 120 кв. м. На матеріали і роботу пішло близько 12 тис. грн.

— Недешево, але за тиждень мороки здихався, — радіє пан Олексій.

Він вибрав фінську металочерепицю "Ранніла". Хоч і дорожча, зате майстри хвалять її за довговічність.

— Ми пропонуємо дах "під ключ", — розповідає керівник спеціалізованої покрівельної фірми "Ніколаєв" Сергій Ніколаєв, 32 роки. — Спершу посилаємо на об"єкт замірника, складаємо проект і кошторис. Далі повідомляємо клієнтові, скільки коштуватиме новий дах. Враховуємо все до найменшого шурупа. За бажанням замовника закуповуємо і привозимо на об"єкт готовий комплект. Тоді не доведеться простоювати, поки господар купуватиме на ринку шурупи чи планки. Металева черепиця у нас обійдеться замовникові не дорожче, ніж на "Юності" (господарчий ринок у Києві. — "ГПУ") чи на складі-магазині, бо ми закуповуємо матеріали оптом з десятипроцентною знижкою. Завжди чесно кажемо, скільки коштує робота, а скільки — матеріали.

Киянці Зої Приходько, 49 років, довелося терміново ремонтувати дах свого літнього будинку в селі Лютіж (Вишгородський район). Купила його, щоб перевезти сюди з Кіровоградської області стареньку матір. Через хворі легені жити в міській квартирі та не може.

— Спершу запросила заробітчан з базару, — розповідає пані Зоя. — Бо пообіцяли, що візьмуть по 25 гривень за квадратний метр, удвічі дешевше за київських покрівельників.

Як зняли шифер, з"ясувалося: дерев"яні дошки, якими були оббиті мансардний поверх і піддашок, потрухлявіли — треба міняти. Знову витрати.

— Ці горе-майстри нарахували мені 600 погонних метрів дошки на обриштування, ще й кроков треба було, — згадує жінка. — Купувати поїхала в лісгосп у Вишгород. Мене там на сміх взяли: "Що це у вас за хатище?!". На такий дах дерева і 250 метрів мало вистачити. Почали крокви робити. Добре, що я інженер за освітою: відразу роздивилася, що ці заробітчани вперше за таку роботу взялися. Хтозна чого нароблять, а потім шукай вітра в полі. Заплатила їм тисячу, та й розпрощалися. А хата без даху залишилася.

Наступного дня пані Зоя обдзвонила десяток київських фірм: шукала, де дешевше. Але різниця в розцінках — не більше гривні на "квадраті". Зупинила вибір на фірмі, яка пообіцяла найдовшу гарантію — три роки. А заодно  там підказали, як краще відремонтувати мансардний поверх. Дерев"яні фронтони замінили профільованими металевими листами. Господиня вирішила переробити горище під житло, тому замовила утеплити дах. Усі матеріали й робота на її будинку площею 8х8 м — заміна кроков і обриштування, вистелення й утеплення покрівлі — обійшлися Зої Приходько у 20 тис. грн. Половину суми взяла в кредит на один рік. Жінка мріє перебратися до Лютежа, коли вийде на пенсію.

На столичних Осокорках, Русанівських садах, Мишоловці та Берківцях під дачі виділяли по чотири сотки. Тепер їхні власники будують там більші будинки — за 1,5–2 метри один від одного. У разі пожежі шиферні покрівлі вмить "постріляють" і будиночки вигорять згори. Дачники Осокорків уже з цим стикалися: за шість років там двічі спалахували великі пожежі. А металочерепиця пожежобезпечна.

Єдиний недолік — вона гуркоче під зливою або від поривчастого вітру. Та цьому можна зарадити: піддашок підбивають листами мінеральної вати. Тоді в будинку буде тепліше й не шумно.

Львів"яни купують вітчизняну покрівлю

На ринку металочерепиці на Львівщині переважають українські виробники — "Авіста", "Руукі-Україна", "Торгово-промислова компанія" (ТПК) і "Західспецпрофіль". Ці фірми займаються тільки виготовленням і продажем. За монтаж беруться рідко. Можуть лише запропонувати бригаду будівельників, які знаються на їхній продукції.
Салон "Сучасні покрівельні технології" встановлює металочерепицю лише власного виробництва. Квадратний метр матеріалу коштує 55 грн.
— Ми веземо метал з Німеччини, а черепицю виробляємо в Україні, — розповів завідувач салону Ігор Мартинюк, 25 років. — Квадратний метр монтажу коштує 5–7 доларів — залежно від форми даху. Якщо дах зі зламами, то й ціна вища.
Покрівельники добре відгукуються і про металочерепицю "ТПК".
— Зручні в користуванні два види їхнього матеріалу — класичний "Ефект" і профіль "Престиж". Широкий вибір кольорів: від червоного до папірусно-білого, сріблястого, — додає Мартинюк.
Недоліком черепиці спеціалісти називають значну кількість відходів при монтажі, особливо на дахах зі зломами. Матеріал має також велику звукопроникність. Тому для тих, хто збирається обладнати на горищі кімнати, знадобляться ще й матеріали для звукоізоляції. Гарантія на металочерепицю — 10 років. А прослужити вона може у середньому 80 років.
Оксана ЛЕВИЦЬКА

Вартість робіт у столиці, грн

Укладання металочерепичної покрівлі з демонтажем шиферу і переробкою обриштування, кв. м    52–65
Підбивання гідробар"єру та мінеральної вати, кв. м     10–15
Облаштування зливостоків, пог. м     10–13
Виготовлення кроков і обриштування, кв. м    28
Монтажні риштування, кв. м    4

Зараз ви читаєте новину «Металочерепичний дах за 12 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі