понеділок, 25 лютого 2019 00:21

Для болотистого ґрунту кращий бетонний фундамент

— Маємо дачний будинок. Гарний садок, город. Навіть невелике озеро поряд. І все ж чогось не вистачає для комфорту. Може, веранди? — каже Ольга Молодець, 31 рік, з Києва.

— Прилаштувати веранду можна до будь-якої оселі, — говорить Дмитро Кожум'яка, 54 роки, інженер-будівельник з Борисполя під Києвом. — Можна прибудувати відкриту — огороджується простими перилами. Тоді незахищена від вітру і дощу. А можна й закриту. Стане повноцінною частиною житла.

Веранда має вписуватися в загальний вигляд будинку. Краще її будувати з того ж матеріалу. Фундамент прибудови за технічними характеристиками повинен відповідати підмурку основної будівлі. Мати таку ж глибину. Інакше через нерівномірну деформацію матеріалів між терасою і стіною з'являться щілини.

— Якщо будинок новий, має пройти процес усадки. В такому разі веранда прилаштовується способом "шип-паз". Так різниця швидкостей усадки приміщень ніяк не зашкодить будівлі. Якщо будинок стоїть уже давно, допускається жорстке з'єднання з терасою.

Тип фундаменту вибирається залежно від особливостей конструкції тераси. В першу чергу — від її маси. А також — від типу землі.

Легку будівлю на вологому ґрунті краще розміщувати на стовпчастому фундаменті. Наприклад, на ґвинтових палях. Потім укладається полегшений каркас з дерев'яного бруса. Якщо ґрунт болотистий, кращим буде бетонний фундамент. Він здатний витримати велику масу.

— Підлогу у веранді роблять з дерева. Не дає теплу з приміщення витікати в землю. Спочатку роблять утеплення. Простір між землею і дощатим настилом заповнюють шаром керамзиту. Конструкцію захищають від вологи руберойдом або полімерним гідро­ізоляційним матеріалом. Над фундаментом закріплюються дерев'яні лаги. Настеляються дошки. Щоб з-під підлоги не дуло, з'єднання дощок обробляють силіконовим герметиком. Усі дерев'яні елементи веранди обов'язково мають бути оброблені антисептичними і антибактеріальними засобами. Це захистить підлогу тераси від гниття.

Наступним етапом буде зведення каркаса. Стіни веранди потрібно з'єднати з будинком. Для цього використовують сталеві елементи, які фіксують в основній стіні. Дах надійно закріплюють на каркасі. Головний його елемент — кроквяна система. Складається з дерев'яного бруса і обрешітки з дощок. Їх попередньо обробляють антисептичними засобами. Крокви скріплюються між собою і з'єднуються з основним будинком. На них монтується шифер або металочерепиця. Краще вибрати таку ж покрівлю, як на даху будинку.

Далі виконують внутрішні роботи. Проводять електропроводку, опалення.

— І не забудьте оформити документи на прибудову в місцевому органі самоврядування. Узгодити в службі пожежної безпеки і санепідемстанції, — попереджає Дмитро Кожум'яка. — Без цих погоджень і отримання відповідних документів тераса буде з юридичного боку незаконною. Це унеможливить продаж об'єкта.

Зараз ви читаєте новину «Для болотистого ґрунту кращий бетонний фундамент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі