понеділок, 06 квітня 2020 00:50

Запечена скумбрія пахне копченою

Автор: prigotovdoma.ru
  Скумбрію запікають із зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Рибу натирають цедрою лимона і ніч маринують у спеціях
Скумбрію запікають із зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Рибу натирають цедрою лимона і ніч маринують у спеціях

— Постійно в холодильнику є кілька штук мороженої скумбрії. У магазині щотижня бувають дні, коли її продають по 65 гривень за кілограм. Маю п'ять рецептів приготування. Записувала їх у гостях, коли подобалася страва. Ця риба підходить до будь-якого гарніру чи салату. Готується швидко, — каже 63-річна Ніна ЛІСОВСЬКА зі Знам'янки на Кіровоградщині.

— Для приготування скумбрії в маринаді потрібно чотири рибини, 100 грамів олії, по столовій ложці оцту і солі, чайна ложка паприки, на кінчик ножа червоного меленого перцю, шість горошин чорного перцю, дві столові ложки томатної пасти, 50 грамів яблучного оцту, чотири великі цибулини.

Спочатку роблю маринад. Розігріваю у сковороді 100 мілілітрів олії. Всипаю цукор, сіль, паприку і червоний перець, у кінці — томатну пасту. Перемішую і за кілька секунд знімаю з вогню. Через хвилину додаю чорний перець та оцет. Перемішую. Чищу рибу, відрізаю плавники, видаляю хребет. Ріжу на порційні шматки. У мисці перемішую нарізану кільцями цибулю, щоб роз'єдналася. Додаю рибу і маринад. Ретельно перемішую і ставлю у холодильник. Наступного дня можна їсти. Виходить смачна, якщо пригостити нею гостей, обов'язково попросять рецепт.

Пряну малосольну скумбрію готую у розсолі. Беру пів літра води, 2 ложки солі, суміш перців, три гвоздики і два лаврові листки, по столовій ложці цукру, гірчиці, олії.

Воду і всі інгредієнти кип'ячу хвилину. Гвоздику і листя виймаю. У ще гарячий розсіл вливаю столову ложку олії і гірчицю. Розмішую й охолоджую. Заливаю розсолом порізані порційні шматки. Їсти можна за дві доби.

Також скумбрію запікаю. За рецептом йде три-чотири рибини, 3 столові ложки сметани, по 2 столові ложки соєвого соусу та гірчиці, кілька великих цибулин і помідорів.

Підготовлену рибу ріжу на чималі шматки. У великій мисці перемішую сметану, соєвий соус і гірчицю. Обвалюю рибу і залишаю на пів години. Якщо тримати довше, буде смачніша. Готую у двох формах. Одну змазую олією. Викладаю рибу, поверх кільця цибулі й помідорів, тоді знову шар цибулі та рибу. В іншій формі шматки скумбрії викладаю лише на кільця цибулі. Запікаю у духовці за температури 180 градусів пів години. Готовність визначаю по овочах. Здаватиметься, що риба зверху ніби запеклася, але то потемнів соус. У холодному вигляді така скумбрія ще смачніша. Має копчений запах.

Цілу скумбрію запікаю з зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Почищену і помиту рибу висушую паперовим рушником. Кладу в миску нарізану кільцями цибулю, натираю цедру лимона. Додаю сіль, цукор і спеції за смаком. Вливаю кілька столових ложок олії. Перемішую. Сумішшю натираю рибу. Всередину накладаю цибулю і зелень. Накриваю плівкою і залишаю на ніч. Готую у духовці 30 хвилин. Можна запікати на грилі, мангалі та в мультиварці.

Дієтичну скумбрію готую на пару без солі 15 хв. У воду пароварки кидаю два лаврові листки, кілька горошин чорного перцю. Скумбрія на пару має легкий пряний аромат. Вона менш жирна, а на смак не гірше запеченої.

Зараз ви читаєте новину «Запечена скумбрія пахне копченою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі