середа, 19 грудня 2007 15:44

Відбивні поливають полуничним соусом

"Курятина — то м"ясо не до святкового столу, — впевнена киянка Любов Корж, 24 роки. — Курку варю, смажу й запікаю щодня. А на сімейні свята, Великдень, Новий рік, Різдво купую на ринку великий шмат свинини".

Зі свинячої вирізки Люба готує відбивні під полуничним соусом. Ріже м"ясо на великі плоскі шматки. Солить їх, трішки перчить і відбиває молоточком. Щоб бризками від м"яса не заляпати кухню, шматки накриває поліетиленовою плівкою.

— Але не перестарайтеся з відбиванням, — губи киянки нафарбовані темно-коричневою помадою. Вона ледь шепелявить. — У м"ясі не має бути дірок.

Відбивні Любов Корж смажить на олії з вершковим маслом. Потім шматки викладає на серветку, щоб стік жир.

Для соусу розчавлює полуниці та перетирає їх через ситечко. У рідину додає трішки цукру, виливає у глибоку пательню, доводить до кипіння й додає вершки. На 200 г полуниці киянка бере 50 г вершків.

— Рожевий соус варю, поки він не увариться вдвічі, — додає Любов. Свинячу відбивну господиня трішки поливає соусом. Решту виливає у соусницю і подає окремо.

Киянка Лідія Раєвська, 21 рік, свинину й телятину вимочує у білому сухому вині. Такий рецепт жінка прочитала у маминій кулінарній книзі.

Свинину в тісті викладає на зелене листя салату

— М"ясо має бути без плівок і сухожиль, — ділиться Раєвська. Жінка ріже свинину тонкими шматками, додає спеції до м"яса, горошини чорного та духмяного перцю й заливає на три-чотири години білим вином. — Не солю, бо сіль є у паніровці.

Перед смаженням обмокує шматки м"яса у панірувальних сухарях. Смажить на олії на середньому вогні. Щоб шкірочка була хрусткою, пательню не накриває кришкою. Таке м"ясо має легкий присмак сухого вина.

— Телятина у вині вийшла навіть смачнішою за свинину, — усміхається Ліда.

Свинину у листковому тісті запікає до святкового столу киянка Ганна Овчун, 43 роки. Вона купує на м"ясній розкладці під будинком кілограм свинячої спинки — корейки. Вибирає продовгувату. Великий шмат м"яса Ганна Іванівна натирає перцем, сіллю і залишає на годину.

Тісто Овчун готує з борошна та води. Або купує морожене листкове у магазині. З одного боку тіста жінка викладає тонкі шматочки прокопченої шинки, по десять кусочків кураги і чорносливу. На них кладе свинину, натягує тісто і ретельно защипує його краї. Верх змазує збитим жовтком, перекладає на деко і ставить у духовку.

— За годину свинина у тісті готова, — веде далі Ганна Іванівна. Вона викладає м"ясо на зелене листя салату. — Розрізаю при всіх за столом. Смачна та ефектна страва виходить.

"Кримські гори" посипають тертим білком

Киянка Світлана Ягудіна, 28 років, заливну шинку називає "Кримські гори".
— На зимові свята ця страва нагадує нам про літній відпочинок у Криму, — пояснює жінка.
Для "Кримських гір" вона купує 400 г шинки, кілька пакетів желатину, відварює три яйця та велику морквину, варить курячий бульйон. Шинку, яйця та моркву Ягудіна ріже маленькими рівними кубиками.
— Білок одного вареного яйця залишаю, ним робитиму "сніг у горах", — сміється Світлана, округляючи великі карі очі.
Желатин Ягудіна розводить у курячому бульйоні, охолоджує і ллє кілька ложок у маленькі формочки різних розмірів. Форми під нахилом ставить у велику миску зі снігом та льодом. Коли желе застигає, ллє ще кілька ложок желатину і повертає в інший бік.
— Прозоре желе має покрити стінки формочок, — продовжує Світлана. На дно господиня кладе шарами кубики яєць, моркви і шинки. Доверху заливає бульйоном із желатином і ставить на холод.
Перед подачею до столу опускає форми у гарячу воду і швидко перевертає заливне на велику плоску тарілку. Вершини "гір" посипає дрібно натертим білком.
— Замість шинки інколи варю зі спеціями шматок світлої свинини, у тому ж бульйоні й желатин розмочую, — каже Ягудіна. — "Кримські гори" виходять ще смачнішими.

Зараз ви читаєте новину «Відбивні поливають полуничним соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі