— Зробити варену паску наважувалася три роки. Скуштувала її у родички зі Львівщини. Смак — подібний до вершкового крему, але не такий жирний, — розповідає кухар 33-річна Олена Донченко з Вінниці.
Сирну паску починає готувати в Чистий четвер. Треба, щоб вона добре визріла в холодильнику. Тоді триматиме форму й легко нарізатиметься.
— Півкілограма сиру пропускаю через м'ясорубку. Роблю це двічі. Півсклянки родзинок мию, заливаю окропом, підсушую на паперовому рушнику. До сиру додаю три яйця, склянку сметани або жирних вершків, півсклянки звичайного і чайну ложку ванільного цукру. Все перемішую. Наприкінці кладу 100 грамів масла, нарізаного кубиками. Збиваю міксером.
Сирну масу переливає в каструлю з товстим дном. Ставить на слабкий вогонь. Варить, постійно помішуючи.
— Не лякайтеся, коли під час нагрівання сир стає рідший, — говорить Олена. — Масу треба довести до кипіння, але не кип'ятити. На поверхні сиру з'являться бульбашки. Можна стежити за допомогою кухонного термометра. Сир кипітиме при 96 градусах. Тільки досягне цієї температури, треба вимкнути й переставити каструлю в миску з холодною водою.
Потім сир ставлять у цьому ж посуді на 2 год. у холодильник. За цей час маса загусне.
— В охолоджений сир додаю родзинки і півсклянки горіхів. Вимішую ложкою й перекладаю в форму для паски, застелену двома шарами марлі. Накриваю чимось пласким. Придавлюю кружкою з водою, знизу підставляю глибоку тарілку для сироватки. Ставлю в холодильник на два дні.
Коментарі