— П'ятий рік печу торти на замовлення. Найбільше — на різдвяні свята та 8 Березня. Люди вибирають основу десерту і прикрашання. Популярний торт "Снікерс". Чого в ньому тільки немає: і горіхи, і шоколад, і згущене молоко, — розповідає 37-річна Ольга Гижко з Дніпра. — Цей торт на смак нагадує відомий шоколадний батончик. Має тягучий крем та хрустку начинку.
Збиває міксером шість жовтків зі склянкою цукру. Додає 250 г м'якого маргарину, 1 ст. л. майонезу, добре все перемішує. Поступово насипає 3 склянки борошна та 1,5 ч. л. розпушувача. Замішує еластичне тісто, розділяє його на дві частини. Загортає в харчову плівку і кладе на півгодини в холодильник.
— Тісто обов'язково замотую, щоб не обвітрилося. А то замість м'якого можна вийняти таке, що не вкусиш.
Для прошарку безе збиває шість білків із 2 склянками цукру. Його насипає поступово. Дістає тісто з холодильника і розкачує дуже тонко. Вмикає духовку на 160 градусів. Мастить широке деко олією, кладе тісто, зверху — збиті білки.
— Роблю три коржі, кожен із них намащую безе. Печу відразу два на різних деках.
Ставить корж у духовку на 10 хв. Тоді зменшує температуру до 110 градусів і тримає ще 40 хв. Вимикає, коржі залишає в духовці ще на півгодини.
— Завдяки хитрощам зі зміною температури тісто виходить хрустким.
Для крему збиває 300 г вершкового масла і 500 г вареного згущеного молока. Підсмажує на сухій сковороді склянку арахісу. Очищує горіхи від шкірки, подрібнює ножем. Додає 5 ст. л. сметани і добре перемішує.
Перший корж мастить кремом і посипає подрібненим арахісом. Так само викладає решту коржів. Останній заливає зверху глазур'ю і посипає цілим арахісом.
Для глазурі ламає 200 г темного шоколаду і розтоплює його в мікрохвильовій печі.
— Я роблю не глазур, а мастику. З нею торт має святковий вигляд.
15 г желатину заливає 50 мл холодної води й залишає набухати на 15–20 хв. Додає 170 г меду, ставить на водяну баню до повного розчинення, постійно помішує. Просіює 1 кг цукрової пудри в глибоку миску. Робить в її центрі ямку, наливає туди теплий желатин з медом. Вимішує, доки не вийде м'яка маса. Замотує в харчову плівку. Залишає на 10 год. Після цього додає харчові барвники.
— Мастика — як пластилін. Із неї ліплю казкових героїв чи квіти. Найпростіший новорічний мотив — зірки. Розкачую мастику качалкою на столі, як тісто. Формочками для печива вирізую фігурки. Накриваю торт пластом мастики, притискаю її до боків. Зверху кріплю зірки і ставлю торт у холодильник.
Коментарі