понеділок, 17 червня 2013 00:45

Тісто для еклерів заварюють дві хвилини

Автор: фото з сайта www.suprerkuhnya.com
  Еклери начиняють кремом із фруктами, горіхами. Поливають розтопленим шоколадом
Еклери начиняють кремом із фруктами, горіхами. Поливають розтопленим шоколадом

— Робити еклери складно. Спочатку було кілька невдалих спроб, але зараз це моя фірмова страва, — розповідає вінничанка Вероніка Пахоменко, 29 років. — Начиняти можна будь-чим. Сирним кремом, згущенкою, навіть олів'є. Але то для чоловіка. А діти найбільше люблять шоколадні еклери з класичним заварним кремом.

У каструлю наливає склянку води. Додає 100 г масла, по дрібці солі та цукру. Ставить на вогонь та доводить до кипіння, постійно перемішуючи.

— Масло має повністю розчинитися. Засипаю за раз стакан борошна. Мішаю дерев'яною ложкою, доки на дні каструлі не почне формуватися щільна маса. Зменшую вогонь до мінімуму й продовжую готувати тісто ще 1-2 хвилини, доки не завариться й не сформується шар, що легко відстає від стінок та дна.

Перекладає у миску, щоб швидше вистигло. Розминає лопаткою. Якщо яйця додати у гаряче тісто, згорнуться. Вбиває по одному. Після кожного ретельно вимішує міксером. Тісто має стати однорідним і сповзати з ложки широкою стрічкою. Розігріває духовку до 200°С. На встелене пергаментом деко викладає кульки тіста.

— Можна надати будь-яку форму. Я люблю еклери круглі. Формую їх із кондитерського мішечка з широкою насадкою. Можна накладати столовою ложкою. Тільки треба старатися, щоб були однакові. Між тістечками потрібно залишити місце. Вони будуть підніматися. Випікаю до золотистого кольору зо 20 хвилин. Після того зменшую температуру до 160 градусів і підсушую 10-15 хвилин. Духовка має бути закрита. Якщо відкрити, замість еклерів вийдуть пласкі млинці.

Коли тістечка випікаються, готує крем.

— Дві склянки молока, одну цукру та два яйця змішую із пакетиком ваніліну, збиваю вінчиком. Ставлю на плиту. Варю, постійно помішуючи. Спочатку на середньому вогні, а коли почне закипати — на малому до загустіння. Додаю три чайні ложки какао. Крем має стати світло-коричневого кольору. Кладу шматок, грамів 100, масла. Начиняти можна так, як зручніше. Використовую насадку до кондитерського мішка. Роблю ножем невеликий отвір у еклері. Заповнюю спочатку з одного боку, потім — з другого.

Для глазурі плитку чорного шоколаду розтоплює на паровій бані з олією. Додає на око, щоб шоколад не був надто рідкий. Занурює тістечка у глазур і викладає на таріль. Ставить в холодильник на 5 хв.

— Часто експериментую. Беру білий шоколад, не додаю в крем какао. Тоді виходять ванільні еклери. Або перемелюю волоські горіхи. Змішую з кремом — виходять горіхові.

Закусочні еклери начиняють кремами із сиру, шинки та зелені, змелених у блендері. У них додають сметану та спеції. Також — червону ікру чи подрібнений солоний лосось.

Зараз ви читаєте новину «Тісто для еклерів заварюють дві хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі