четвер, 26 лютого 2009 20:18

Тертий житній хліб здобрюють вершками

Киянка Марина Ільїна, 26 років, із подругами часто влаштовує тематичні вечірки. Щоразу обирає рецепти національної кухні. На останній вечірці пригощала естонськими наїдками.

— Як захочеться свята живота, так і збираємося з Сашкою, Манькою й Інкою, — розповідає жінка. — Цікавенно куштувати щось новеньке. Готували з єврейської, італійської, грузинської, чеченської кухонь.

Аби дотримуватися традиційних національних рецептів, Ільїна купила кулінарну книгу кухонь народів світу.

— Ми з подругами збираємося на вихідні в обід, зносимо продукти і разом готуємо. А ввечері приходять наші хлопці й усе швидко з"їдають. Ми ж молимось, аби їм сподобалося.

Для естонської вечірки жінки обрали п"ять традиційних страв.

— Про естонську кухню склалося таке враження, що молоко там додають до всього — до перших страв, риби, гарнірів. А найпопулярніша риба у цій рибній країні — дешеві салака та кілька.

На перше жінки приготували молочно-грибний суп. У воді відварили до готовності порізану кубиками картоплю. Свіжі гриби з цибулею підсмажили на вершковому маслі й укинули в суп. За 10 хв. влили молока, посолили і заправили кропом. Як закипіло, зняли з вогню.

— Молока має бути вдвічі більше, ніж води, — пояснює Марина. — Я не наважилася такий суп їсти, боялася за шлунок. Проте дівчата казали, смак вийшов прикольний.

Дуже просто готується тушкована кілька. "Кілуворм" — Марина читає назву страви з блокнота.

Ільїна миє кільку, чистить і відрізає голови з хвостами. Рибу з подрібненою цибулею шарами складає у змащену маслом каструлю. Солить, перчить, щільно закриває кришкою і ставить у духовку на півгодини.

— Салаку тушкують подібно, тільки її ще заливають молоком із борошном.

Найпопулярніша риба в Естонії — дешеві салака й кілька

Із м"ясних естонських страв жінки приготували картуліпорес.

— Це обсмажені до готовності шматочки свинини, які обліплюють картопляним тістом.

Для тіста Марина з подругами відварила картоплю і разом зі столовою ложкою сметани, борошном і яйцем стовкла на пюре. Обліплені картоплею шматки м"яса Ільїна змастила яйцем, запанірувала у борошні й запекла у духовці до золотистого кольору на змащеному маслом деку. Перед тим, як подавати на стіл, страву полила сметаною.

— На гарнір приготували кашу з брукви та картоплі. Це такий нейтральний гарнірчик, який підійде до будь-якої страви. Правда, за бруквою по бабках базарних довелося попобігати.

Брукву і картоплю кулінарка почистила, порізала кубиками, зварила у воді й зробила пюре. Заправила смаженою на вершковому маслі цибулею та молоком.

— На десерт — проста страва зі збитих вершків із тертим хлібом.

Холодні вершки 30-відсоткової жирності Ільїна збила з цукром на міцну піну. Виклала шарами у прозору десертну форму впереміш із тертим житнім хлібом.

— Хліб, правда, ми трохи підсмажили. А щоб десертик виглядав апетитнішим, прикрасили шматочками фруктів.

Киянка зізнається, що з усіх став їй найбільше сподобалися свинина у картоплі та десерт.

Зараз ви читаєте новину «Тертий житній хліб здобрюють вершками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі