Рибу замочують у молоці
— Запечений сом має ніжне й солодкувате м'ясо, — каже 49-річна Марина Краснова з міста Кролевець на Сумщині. — Коли вибираю рибу, завжди дивлюся на її очі. Вони мають бути ясні, а не мутні. Це перша ознака свіжості риби. У мене три дорослих сини й чоловік. Завжди купую цілу рибину.
У сома немає луски й мало кісток. Одну півкілограмову рибину промиває й ножем у воді очищає від слизу. Відрізує голову та плавники, виймає нутрощі. Робить це акуратно, щоб не зачепити жовчний міхур. Якщо жовч виллється, риба буде гірка. Добре промиває рибу зовні і всередині.
— Дехто обливає сома окропом, щоб позбутися слизу. Я так не роблю. Від цього тріскається шкірочка. Її треба берегти й не знімати, бо тоді сом буде сухий. Краще натерти крупною сіллю. Потім добре вимити і зняти ножем залишки слизу.
Кладе рибу в широку миску. Щоб позбутися запаху мулу, заливає сумішшю молока з водою, у пропорції 1:1. Залишає на годину. Потім кидає дрібку солі. Знову тримає пів години. Замість молока використовують сік лимона, розведений водою. У ньому рибу маринують дві години.
— Коли немає часу, молоко чи лимон можна замінити спеціями. Найкращі — паприка, чебрець, тархун і мускатний горіх. Готову рибу надрізую в кількох місцях, щоб краще просочувався маринад. Далі беру чайну ложку солі. Натираю нею. Змішую всі спеції, щоб разом вийшла 1 ч. л.
Поливає рибу соком половини лимона. Залишає маринуватися 15 хв.
— Голову сома не викидаю. Вона настільки велика, що можна зварити каструлю наваристої юшки.
Мастить рибу олією і кладе на деко. Духовку нагріває до 200°С. Ставить сома пектися на 40–50 хв. Треба, щоб ззовні утворилася рум'яна скоринка. Тоді риба всередині буде ніжна і соковита, а зверху хрустка.
Для соусу миє та подрібнює 300 г шпинату. Розрізає 100 г помідорів черрі на половинки. На розігріту з олією сковороду кладе шпинат. Помішуючи, обсмажує 2–3 хв. Додає до нього помідори й 50 мл соєвого соусу. Смажить ще хвилину. Наливає туди 150 мл сметани. Сипле сіль, 1 ст. л. паприки та 1 ч. л. чебрецю. Доводить до кипіння й чекає, щоб загусло. Сома викладає на велику плоску тарілку. Поливає шпинатним соусом. На гарнір варить рис.
Коментарі