середа, 04 січня 2006 17:00

Саморобні шоколадні цукерки на Миколая

 

Із Юрієм Самойловським із компанії "Шоколадний сувенір" ми зустрілися на станції метро Золоті ворота. Високий худорлявий чоловік із борідкою простягнув візитку: "Генеральний фантазер". Оце так, думаю, професія!

Юрій Самойловський вигадує оформлення для солодощів. На диктофон, та ще й про фабричну технологію приготування цукерок, говорити відмовився.

— Скільки конкурентів, а ви рецепти питаєте! — заявив категорично.

Довелося хитрувати. Вигадала історію, що до Святого Миколая хочу приготувати молодшій сестрі домашні цукерки. І на Новий рік чогось би цікавенького... Юрій дивився недовірливо, навіть сердито. Здавалося, зараз розвернеться й піде.

— У вас щирі очі, — несподівано змінив інтонацію співбесідник. — Гаразд, скажу.

Під звуки ескалатора "генеральний фантазер" розповів, що можна виготовити з шоколаду. Та так захопився, що видав кілька секретів.

Отже, головне — мати білу або шоколадну глазур і формочки — такі, як для заморожування льоду. Зрештою, можна використовувати будь-які пластмасові форми, наприклад, пластикові яйця від "кіндерів". Для різноманітності в цукерки можна додавати горіхи, чорнослив, курагу, сухий ананас або родзинки.

Приготуйте "Чорнослив у шоколаді". Повірте, цукерки будуть смачніші за магазинні

— Приготуйте "Чорнослив у шоколаді", — радить Юрій. — Повірте, цукерки будуть смачніші за магазинні!

Чорнослив слід промити, а потім дві-три хвилини прокип"ятити в густому цукровому сиропі. Зняти з вогню й зачекати, щоб чорнослив розбухнув, а тоді знову довести до кипіння. Як охолоне — видалити кісточки. Волоський або лісовий горіх також краще проварити в сиропі — буде смачнішим. Спочатку горішок треба помістити в один чорнослив, заліпити кульку, а тоді ще й у другий і в третій — вийде горіх у потрійному чорносливі.

— Обов"язково викладіть кульки на папір, — розкриває секрети "фантазер". — Нехай чорнослив полежить так два дні. Тоді він зовні підсохне, а серединка залишатиметься соковитою.

Останнє — занурити "горіхові кульки" у розтоплену глазур і дуже обережно витягти виделкою на фольгу.

Я пообіцяла спробувати й таки приготувала цукерки вдома. Чорнослив аж "надувся" в сиропі, і здавалося, лусне. Щоб швидше підсушити, поклала в духовку. Згадала, що Юрій розповідав, як зробити кондитерську виделку. Відламала в пластмасової виделки два середні зубці й діставала нею кульки з глазурі.

Смачно! Шоколад хрумкий, аж танув у роті. Але чорнослив треба було довше проварити в сиропі: вийшов трохи тугий.

Половину готових цукерок замотала у фольгу й усі виклала в коробку. Мені ніхто не вірив, що це домашні цукерки! Й не дивно: зовні вони нічим не відрізнялися від фабричних.



Подарунок від Святого Миколая

До дня Святого Миколая редакція "ГПУ" пригостила саморобними солодощами й фабричними цукерками дітей школи-інтернату N 3, що в Шевченківському районі. Діти сьомого та восьмого класів їли солодощі із задоволенням і навіть не здогадалися, що цукерки у фользі не з кондитерської фабрики.

Смакота з начинкою
Розтопіть глазур. Розливайте її у форми шарами: перший — шоколад на дні, другий — начинка з вишні, горішка, меду чи джему, потім знову шар глазурі. Розрівняйте поверхню ножем і помістіть усе в морозилку. Якщо на дно форми покласти фольгу з нанесеним зображенням чи написом, на цукерці буде їх відбиток.


Найпростіші ласощі
На водяній бані розтопіть шоколадну глазур (її можна купити в супермаркетах і на продуктових розкладках). Додайте подрібнені горіхи, родзинки або цукати. Можна подрібнити висушену шкірку від лимона, апельсина, гарбуза чи груші. Додайте трішки кориці. Залийте глазур у формочки й помістіть у морозилку. Під дією холоду шоколад відстає від стінок форми.

Зараз ви читаєте новину «Саморобні шоколадні цукерки на Миколая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі