— Побачила в журналі фото пряничного будиночка. Дай, думаю, і собі такий зроблю. Для мене ця випічка була новиною, тому переглядала спеціальні майстер- класи по телевізору. І вийшло казково, — розповідає львів'янка Руслана Мазуник, 33 роки.
Береться за тісто. Змішує 1 кг борошна з 1/3 ч. л. соди. В іншій мисці з'єднує 200 г розтопленого вершкового масла і 200 г цукру. Додає 3 яйця та склянку рідкого меду.
— Для тіста беру тільки тягучий мед. Якщо маю кристалізований, ставлю в чашці на батарею, щоб розтопився.
Перемішує і додає приправи. Всипає по 1/4 ч. л. кориці, імбиру, гвоздики та кардамону. Підмішує ці продукти до борошна з содою. Тоді все добре вимішує. Тісто має вийти еластичним. Кладе його в пакет і ставить до холодильника на 4 год. Розкочує тісто до товщини 0,5 см. Має вийти три пласти.
— Щоб легше було зорієнтуватися в розмірах будиночка, знайшла в інтернеті схему, — каже Руслана. — Вирізала з картону трафарети і вже по них робила заготовки до будиночка, обводячи контури гострим ножем по тісту.
Випікає частини будиночка у розігрітій духовці при температурі 180°С 10 хв. до золотистого кольору.
— Чекаю годину до повного охолодження. Інакше коржі будуть ламкими. Для скріплення будиночка, краї трохи натираю на дрібній тертці. Так краще схопляться.
Готує глазур для розпису. Збиває яєчний білок з 1/2 ч. л. лимонного соку до м'якої піни. Поступово всипає 180 г цукрової пудри. Збиває міксером 10 хв. Накриває харчовою плівкою і ставить в холодильник на півгодини.
Викладає глазур у кондитерський мішок або в пакетик, зрізавши куток. Змащує спочатку краї стінок, склеюючи їх. Ставить будинок на столі і чекає, щоб підсох. Змащує верхній зріз стін і прилаштовує дах. Тоді покриває глазур'ю шви. На даху кріпить димар. Щоб покрити будинок "снігом", глазур посипає цукровою пудрою. Пряничний будиночок може зберігатися місяць.
Коментарі