— Польський пляцок "Пані Валевська" відомий у світі, як наша котлета по-київськи. Вперше спробувала, коли їздила провідати дочку, яка навчається в Краківській академії, — каже 52-річна Марина Овсієнко з селища Ружин Житомирської області. — Це ніжна випічка, що складається з кількох шарів тіста, білкового крему та ягідної начинки. Ніколи б не подумала, що таке різнокольорове диво легко готувати.
Для тіста насипає в глибоку миску склянку борошна. Нарізує кубиками 100 г вершкового масла й перетирає руками. Додає 50 г цукру, 1 ч. л. розпушувача та три жовтки. Замішує тісто. Застеляє прямокутну форму чи деко папером для запікання, щоб краї трохи виступали за борти. Розкочує тісто. Намотує його на качалку й акуратно переносить на деко. Розподіляє по всій поверхні. Потім рівномірно викладає 200 г заморожених ягід або варення.
— Я використовую ягоди, перетерті з цукром. Вони в пляцку будуть яскравіші. А ще беру 50 грамів пелюсток мигдалю й посипаю десерт. Це не обов'язково, але з ними у випічки з'явиться хрусткий прошарок.
Далі готує безе. Вмикає духовку на 180°С, щоб прогрілася. Змішує чотири білки і 125 г цукрової пудри. Збиває міксером і насипає 0,5 ст. л. крохмалю. Безе викладає на ягоди, розподіляє рівномірно. Ставить у духовку та випікає 40 хв.
— Щоб білки не пригоряли, накриваю деко фольгою.
Виймає корж із духовки, охолоджує. Обережно дістає з дека й розрізає навпіл.
У сотейнику робить крем. Змішує склянку молока, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. крохмалю, 50 г цукру, два жовтки, 1 ч. л. ваніліну. Все перемішує, ставить варитися на невеликому вогні, доки не загусне.
— Крем слід постійно помішувати. Бо може пригоріти і пристати до дна.
Знімає з плити й охолоджує. Додає 100 г вершкового масла кімнатної температури і збиває міксером до однорідної маси. Кремом змащує половину коржа. Накриває другою половиною і притискає, щоб частини між собою схопилися. Ставить у холодильник на 2 год. Тоді розрізує на шматки й подає до столу.
— Я пекла кілька варіантів пляцка. Коли роблю з ягодами — подаю до чаю чи холодного молока. Як готую зі згущеним молоком — до кави.
Коментарі