— Збираю горобину не раніше кінця листопада, — каже 36-річна Ельвіра Кращик із села Новосілля Новобузького району Миколаївської області. — У цей час ягоди наливаються соком. Перестають гірчити, після перших морозів солодшають. Гріх не зробити настоянку.
Миє 0,5 кг ягід і висипає у 3-літрову банку. Засипає 100 г цукру і наливає 0,5 л горілки.
— Закриваю кришкою й настоюю три тижні. Тоді розминаю горобину товкачем, доливаю ще півлітра горілки й ставлю в погріб, — продовжує. — В іншій посудині заливаю склянкою окропу жменю листя м'яти. Залишаю на тиждень і проціджую. Змішую дві рідини разом і переливаю у скляні пляшки.
×
Коментарі