понеділок, 21 березня 2016 07:55

Мигдалевий торт просочують сиропом із кокосового молока

Автор: Катерина РОМАНЧУК
  Квіти на торті роблять із мастики на основі желатину та цукрової пудри. Ліпити їх легко, мов із пластиліну
Квіти на торті роблять із мастики на основі желатину та цукрової пудри. Ліпити їх легко, мов із пластиліну

— Люблю, коли в десертах присутній кокосовий або мигдалевий смак. Тому й приготувала два в одному. Торт зробила з мигдалем, а крем — із кокосовою стружкою, — каже 33-річна Віта Бондар із міста Бориспіль Київської області. — Постійно експериментую зі складниками тіста та прикрасами. Рідко виходить дві однакові страви. Кожна має бути оригінальною.

У чашку кладе дві столові ложки вершкового масла й розігріває 30 с. у мікрохвильовій печі. 100 г мигдалю перемелює в кавомолці або товче у ступці. Яйце збиває зі склянкою цукру до білої піни. Додає розтоплене вершкове масло. Пачку порошку до печива розчиняє в половині склянки холодного кип'яченого молока. Змішує з яєчною масою.

— Порошок обов'язково має бути польського виробництва. Він краще розпушує тісто. Знайти його легко у відділі приправ, — говорить.

Потім додає мелений мигдаль і дві склянки борошна. Замішує тісто. Відкладає на півгодини.

Розігріває духовку до 180°С. Бере форму ­діаметром 21 см, змащує маслом. Розділяє тісто на шість частин, розкачує на тонкі коржі за розміром форми. Випікає до світло-золотистого кольору.

— Маю дві однакові форми, тому печу коржі за три підходи.

Кладе на піднос, щоб охолонули. Доки печеться решта, готує сироп. У невелику каструлю наливає 150 мл кокосового молока та півтори столові ложки цукру. Прогріває на малому вогні, щоб розтопився цукор. Знімає з газу, дає охолонути.

— Кокосове молоко продають у супермаркетах у залізних банках, як кукурудзу. Шукають його у відділі для приготування суші, — говорить Віта Бондар.

Для крему бере 400 г вершкового масла. Воно має бути кімнатної температури, тому з холодильника дістає за годину до приготування. Збиває міксером до пишності. Поступово додає 0,5 л рідкого згущеного молока, не перестаючи збивати. Коли утвориться пишна однорідна маса, всипає 150 г білої кокосової стружки. Для просочування на коржі столовою ложкою наносить сироп. Розмащує кухарським пензликом. Викладає крем.

— Перемащений готовий торт має постояти сім-вісім годин, а краще — ніч. Пісочні коржі повинні добре просочитися.

Зрізує зайві краї гострим ножем та накриває пластом мастики. Прикрашає зліпленими квітами. Ставить на 3 год. у холодильник, щоб затверділи.

Желатин для мастики розводять холодною водою

— Із мастикою легко працювати. Все одно, що гратися з пластиліном, — каже Віта ­Бондар.

15 г желатину заливає 50 мл холодної води й залишає набухати на 15–20 хв. Додає 170 г меду і ставить на водяну баню до повного розчинення, постійно помішуює. Просіює 1 кг цукрової пудри у глибоку миску. Робить у її центрі ямочку й наливає теплу масу з желатину та меду.

Спочатку перемішує ложкою, а як охолоне — руками. Вимішує, доки не вийде маса, як м'який пластилін. Замотує в харчову плівку. Залишає на 10 год. Після цього додає харчові фарби.

— Залишок мастики, з якою не працюю, замотую у плівку, бо швидко засихає, — пояснює.

Мастику розкачує качалкою на столі, як тісто. Ліпить прикраси. Для квітів вирізає чаркою кружальця й ліпить пелюстки одна на одну. Для них накраює смужки й робить прожилки зубочисткою.

Зараз ви читаєте новину «Мигдалевий торт просочують сиропом із кокосового молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі