понеділок, 11 травня 2020 07:40

"Маринад не солю, щоб свинина не втрачала соки"

Автор: TSN.UA
  Свинину маринують у лимонній цедрі зі спеціями. Солять під час смаження, коли м’ясо починає припікатись
Свинину маринують у лимонній цедрі зі спеціями. Солять під час смаження, коли м’ясо починає припікатись

— Під час карантину готую шашлик у ­духовці. Має таку ж хрустку скоринку й аромат. Беру куряче філе, воно швидко пропікається, — розповідає Михайло Горбась, 47 років, із села Дриглів Чуднівського району Житомирської ­області.

— Ріжу кубиками кілограм курятини. Беру кільця лимона й цибулі, пів склянки сметани, по пів чайної ложки солі й чорного перцю, третину чайної ложки меленого червоного перцю. Перемішую. Мариную 3 години.

Застеляю деко фольгою. На "подушку" з цибулі й лимона викладаю нанизане на дерев'яні шпажки м'ясо. Накриваю фольгою. Печу пів години в духовці при 180 градусах. За 15 хвилин до готовності знімаю накриття, щоб м'ясо підрум'янилося.

До курячого шашлику краще за кетчуп і гірчицю підходить апельсиновий соус. Змішую 3 столові ложки соку цитруса, 2 — цукру і 1 соєвого соусу. Для густини перемелюю помідор. Окремо розводжу чайну ложку борошна з 4 столовими ложками окропу. Все змішую і доводжу до кипіння.

Шашлик із свинини готую на багатті. Ріжу кілограм м'яса. Беру терту цибулю і цедру лимона, три зуб­ці часнику, порізаний пучок пет­рушки. Наливаю пів склянки олії — щоб спеції рівномірно розподілилися. Додаю столову ложку меду, по пів чайної ложки меленого чорного перцю і хмелі-сунелі, 30 міліліт­рів соєвого соусу для пом'якшення м'яса. Маринад не солю, щоб свинина не втрачала соки.

Телятину на шашлик мариную у пиві з гострим перцем. Пів літра темного пива, дві порізані цибулини, сік половини лимона, три лаврові листки, по чайній ложці чорного перцю та куркуми, пів стручка подрібненого чилі перемішую з м'ясом і залишаю на ніч.

Перед запіканням м'ясо пів години тримаю на столі. Якщо одразу готувати — просмажиться нерівномірно. Посипаю крупною сіллю, коли почне припікатися.

Готую вишневий соус. Пів кілограма розморожених вишень зі 100 грамами цукру та дрібкою солі варю на слабкому вогні 5 хвилин. Збиваю блендером. Додаю три бутони гвоздики, паличку кориці та пів чайної ложки хмелі-сунелі. Варю ще 15 хвилин, щоб загус.

— Запікаю шашлик у 3-літрових банках у духовці. Так зберігає соковитість, — розповідає киянка Неля Шкляренко, 35 років.

— Змішую дрібку солі, 4 столові ложки лимонного соку й порізані кільцями три цибулини. У цьому пів години мариную кілограм порізаної свинини. Нанизую шматки на дерев'яні шпажки. Між м'ясом чіпляю цибулю і тонкі скибки бекону, його йде 250 грамів. Ставлю у дві 3-літрові банки — по п'ять шпажок у кожну. Накриваю фольгою і переношу в холодну духовку. Якщо зразу в гарячу, то тріснуть. Вмикаю на 180 градусів і печу годину. Потім залишаю ще 5–7 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «"Маринад не солю, щоб свинина не втрачала соки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі