понеділок, 04 березня 2013 05:45

Марципани змащують збитим білком

Автор: фото з сайта www.thesoul.ru
  Марципани роблять із перетертого мигдалю, борошна та цукрового сиропу. Із цієї маси формують кульки
Марципани роблять із перетертого мигдалю, борошна та цукрового сиропу. Із цієї маси формують кульки

Полтавка 52-річна Людмила Баранник пече марципани за власним рецептом. У тістечка додає повидло і яєчний білок.

— Десерт назвала марципани по-домашньому, бо технологія приготування подібна. В оригінальному рецепті марципан — це тістечко з борошна, перетертих мигдальних горіхів і цукрової пудри, — каже.

У каструлю наливає склянку домашнього молока.

— Спочатку роблю опару. Молоко ледь-ледь підігріваю, щоб тільки стало теплим. Потім кидаю в нього дрібку солі й дві столові ложки цукру. В другій каструльці змішую стакан борошна з двома чайними ложками сухих дріжджів. Краще всього "Львівських", бо вони швидко сходять і не дають кислого присмаку.

Додає молоко в борошно з дріжджами, розмішує, залишає на 20 хв. З холодильника дістає два яйця, білок відокремлює в чисту піалу, жовтки зливає у металеву тарілку.

— Жовтки перетираю з пакетиком ванільного й двома столовими ложками звичайного цукру, вливаю 50 грамів розтопленого масла. Масу з'єдную з опарою й сиплю чотири склянки борошна.

Тісто місить руками на дерев'яній дошці. Дістає ложку зі столового срібла, притискає до кавалка. Повільно підіймає вгору, тісто до неї не липне.

— Оце вже готове. Якби цеплялось, то треба було б ще місити, — потирає руки. — Тепер йому треба 30 хвилин спокою, щоб підійшло. Тим часом яєчні білки викладаю в миску й даю одну п'яту частину чайної ложки лимонної кислоти.

Збиває міксером до високої, пишної піни. Не перестаючи збивати, поступово всипає 4 ст. ложки цукру. За 5 хв. білки перетворюються на щільну білу масу.

— Тепер повертаюсь до тіста. Ріжу його на два чи три шматки. Тоненько розкатую, не товще 7 міліметрів, бо буде грубе й недобре. Змазую білком, посередині викладаю сливове варення й скручую рулетиком.

З полиці дістає фарфорового ножа. Рулет ріже на шматки завтовшки 3-5 см. Викладає зрізом униз на залізний лист, змащений соняшниковою олією. Посипає тертими лісовими горіхами.

— Даю постояти 10-15 хвилин, щоб були пишними, але не довше, бо форма розпливеться. Духовку розігріваю до 180 градусів. Марципани в ній печуться не більше 20 хвилин.

Готові тістечка викладає на широку тарілку. Мають золотистий колір, верхня частина біла від запеченого білку. На смак солодкі, з кислинкою, по краях хрумкі.

— Найкраще смакують до чаю, — Людмила ставить поряд з марципанами гарячий чайник. — Даю їх на свята замість торта.

Зараз ви читаєте новину «Марципани змащують збитим білком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі