"Учора купила в магазині квасу, випила ввечері, а ранком встати не змогла, — каже білявка років 40. На столичній вулиці Сирецькій жінка чекає маршрутку. Вона робить тривалу паузу. — Нирки схопило, ледь оце на роботу зібралася. Видно, якогось барвника підмішали".
Квас у спеку освіжає дуже добре. 0,5 л розливного від "Росинки" в Києві коштує 1,5 грн. Однак напій можна готувати не лише з хліба. Рецепти лимонного, бананового та фруктового квасу я прочитала в Інтернеті. Купила в супермаркеті 2 лимони, 2 кг бананів, 1 л соку, 3 кг цукру і 3 пакетики дріжджів. Витратила на все майже 30 грн.
За рецептом треба взяти по 10 л кип"яченої води на кожен квас. Такої великою каструлі на кухні не знайшлося. Та й 30 л видалося забагато. Рецепти урізала вдвічі.
Фруктовий квас готувати найлегше. У 5 л ще гарячої кип"яченої води додаю 0,5 кг цукру та 0,5 л полунично-яблучного соку. Вода стає рожевою, на кухні пахне полуницею. Лишається кинути дріжджі, однак у гарячу воду не можна. Переливаю рожеву рідину у дві 3-літрові банки. Залишаю холонути. Каструлю з водою знову ставлю на газ — для наступного напою.
Доки гріється вода, мию та ріжу кружечками два середні лимони. Складаю їх у миску, посипаю цукром і розминаю товкачкою разом із цедрою. У гарячу воду всипаю решту цукру. За півгодини додаю лимони.
Рідину проціджую через кілька шарів марлі
Банановий квас готую пізно ввечері. 2 кг бананів дрібно ріжу й змішую з теплою водою. Про цукор у рецепті нічого не було написано. Однак я все-таки додаю грамів 300.
По одному 11-грамовому пакетику сухих швидкодіючих хлібопекарських дріжджів "Саф-момент" додаю у кожен квас, коли рідина ще тепла. Світло-коричневі крупинки плавають зверху. За півхвилини стає видно, що почалося реакція. Посуд із квасом прикриваю кришками й залишаю на ніч бродити.
Зранку лимони і банани витягаю ложкою, щоб не заважали. Шипучу рідину проціджую через кілька шарів марлі й розливаю у пластикові пляшки. Закручую кришками і ставлю в холодильник.
Через два дні, як сказано в рецепті, витягаю пляшку фруктового квасу. Вона туга, наче щойно куплена мінералка. Починаю відкручувати кришку — з дна швидко піднімаються бульбашки. Зненацька як пирсне піна в різні боки! У квартирі запахло бражкою.
Із піною вилилося десь із півпляшки квасу. Через запах було страшнувато його пробувати. Однак на смак полуничний квас був дуже приємний — різкий, прохолодний. Я випила повну чашку. І сп"яніла. Тож ранком такий квас пити не варто.
Банановий і лимонний теж хотіли вирватися з пляшок. Та я була навчена: кришку відкручувала повільно. Лимонний квас вийшов гіркуватим. Мабуть, треба зрізати шкірку з лимона. Банановий був трохи засолодкий — цукор можна не кидати.
Що треба для квасу
Лимонний: 10 л кип"яченої води, 1 кг цукру, 4 лимони, дріжджі.
Фруктовий: 10 л кип"яченої води, 1 л будь-якого фруктового соку, 1 кг цукру, дріжджі.
Банановий: 10 л кип"яченої води, 4 кг перезрілих бананів, дріжджі.
Коментарі