Полтавець 35-річний Ігор Макаров знає близько 15 рецептів домашнього коньяку. Цьогоріч заготовив півсотні пляшок.
— Років п'ять тому товариш привіз з Криму розливного коньяку. Набралися з ним добряче: майже літру на двох. Думав, уранці не прокинуся. Коли встав, здивувався. Голова не боліла і не крутилася, майже не сушило. На роботу зібрався, відпрацював, — розповідає. — Вирішив сам робити коньяк. Першу пробу жінка хвалила. Маємо, що ставити на стіл гостям.
Напій настоює на горілці. Каже, для чоловіків підходить із поділками волоського горіха.
— Чищу 15 горіхів, поділки заливаю трьома літрами горілки. Настоюються три дні, — каже. — Додаю приправи: по пів чайної ложки звіробою, меліси, естрагону, три горошини чорного перцю, два лаврових листки. У коньяку завжди є подрібнена кора дуба. Треба дві столових ложки. Стільки ж — чорного чаю. Додаю ложку потертої сухої шкірки апельсина, вони пом'якшують спирт. За два дні витягаю поділки, щоб не згірчити смак.
Решту залишає в темному місці на три тижні. Цукор не додає, тому коньяк буде міцний. Його заїдають свининою, копченостями.
Коментарі