понеділок, 21 січня 2019 07:51

Фаршировану щуку запікають на хребті

Автор: Василина КОПИТКО
  Охолоджену щуку викладають на велике блюдо. В розрізи порційних шматків кладуть півдольки лимона. Замість очей вставляють оливки чи маслини
Охолоджену щуку викладають на велике блюдо. В розрізи порційних шматків кладуть півдольки лимона. Замість очей вставляють оливки чи маслини

— Тітка мого чоловіка знає багато перевірених смачних рецептів, — каже 34-річна Мар'яна Добрянська з Немирова Яворівського району на Львівщині. — Нещодавно я дізналася її секрети приготування фаршированої щуки.

Промиває рибину вагою до 1,5 кг.

— Виймаю нутрощі, зябра й очі вирізаю. Якщо їх залишити, то нададуть гіркоти і зіпсують страву. Підрізаю шкіру біля живота, просуваю руку та відділяю від тіла. Плавці, хвіст і голову залишаю. Хребет виймаю та відкладаю, він ще знадобиться. Дістаю кісточки, а філе пропускаю через м'ясорубку. Якщо боїтеся, що дрібні кістки все-таки потрапили, то перемеліть двічі.

У фарш вбиває яйце. Солить і перчить за смаком, всипає 0,5 ч. л. приправи до риби.

— Нарізаю цибулину кубиками та підсмажую на олії. Додаю до фаршу. Туди ж — 4–6 столових ложок перемелених домашніх сухарів і 2 столові ложки сметани. Перемішую. Фарш за консистенцією має бути, як на котлети, — говорить Добрянська. — Начиняю ним щуку. Слід починати з хвоста, акуратно напхати в середину рибини через живіт.

На деко виливає 3 ст. л. олії та води.

— Кладу посередині хребет. Він потрібен, щоб при запіканні щука не підгоріла і не прилипла до дека. Нарізаю морквину та цибулину на шматки середньої величини та викладаю поряд із хребтом.

Фаршировану щуку кладе на хребет та овочі.

— Якщо деко невелике, а риба довга, хвіст можна закруглити. Так навіть ефектніше виглядатиме на святковому столі. Ставлю рибу в розігріту духовку до 180–200 градусів і запікаю 35–40 хвилин.

Вимикає духовку та відкриває дверцята. Щуку залишає всередині ще на 10 хв.

— Коли трохи охолоне, викладаю на велике блюдо. Розрізаю на порційні шматки та в розрізи кладу півдольки лимона. Замість очей вставляю оливки чи маслини. Цівкою майонезу вимальовую візерунки на щуці та подаю до столу, — каже Мар'яна Добрянська.

Зараз ви читаєте новину «Фаршировану щуку запікають на хребті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі