пʼятниця, 08 квітня 2011 03:00

Дріжджове тісто на годину залишають у холодильнику

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Галина Стець із райцентру Козова Тернопольської області робить рогалики із пісного дріжджового тіста. Начиняє їх маком або варенням
Галина Стець із райцентру Козова Тернопольської області робить рогалики із пісного дріжджового тіста. Начиняє їх маком або варенням

51-річна Галина Стець із райцентру Козова на Тернопільщині пече у піст рогалики.

— Кого не пригощаю пиріжками — ніхто не вірить, що то пісні. Бо дуже пухкі й добрі виходять, — запрошує на кухню. — І в піст хочеться чогось смачного. А цей рецепт ідеально підходить.

Господиня наливає у каструльку півтори склянки води, півсклянки олії, стільки ж цукру. Ставить на вогонь, доводить до кипіння. Тоді знімає з плити, щоб трохи остигло.

— Рідина має бути теплою, але не гарячою. Інакше дріжджі просто зваряться. І тісто не матиме на чому рости.

Дістає з холодильника половину пачки дріжджів. Розводить їх у каструлі з сумішшю. Всипає півпачки ванільного цукру. Додає п'ять із половиною склянок муки, невеликими порціями вливає рідину і замішує.

— Зазвичай дріжджове тісто ставлять одразу в тепло, щоб добре підійшло. А тут треба, навпаки, відносити на холод. Залишаю його в холодильнику. Через годину збільшується вдвічі. Тоді розкачую завтовшки у півсантиметра. Ріжу паляницю спершу на три смуги, потім  упоперек — на трикутники. Накладаю на частину варення, а на другу — перетертий із цукром мак. Згортаю рогалики, виходить десь 30 штук. Можна й звичайні пиріжки робити або піцу.

Галина Стець кладе рогалики на змащене олією деко. За годину ставить його в розігріту духовку на 20 хв. Гарячу випічку змащує сиропом із двох ложок води та цукру, аби вилискувала. Накриває рогалики лляним рушником, щоби "відійшли".

Зараз ви читаєте новину «Дріжджове тісто на годину залишають у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі