понеділок, 07 січня 2013 05:45

Хатина з пряників зберігається рік

Автор: фото: Таїса ОЛІЙНИК
  Хатини з пряників роблять на новорічні свята. У тісто додають аніс, імбир, корицю. Глазур замішують із цукрової пудри
Хатини з пряників роблять на новорічні свята. У тісто додають аніс, імбир, корицю. Глазур замішують із цукрової пудри

— Є новорічне повір'я: якщо пряничний будиночок наповнити солодощами та залишити на рік, то проведеш його безбідно. Після казки братів Грімм "Гензель і Грета" такі солодощі вже 200 років найпопулярніші на різдвяних ярмарках в Європі, — розповідає киянка Анастасія Красовська. Вона проводить майстер-класи для дітей. — Довго шукала рецепт тіста, яке б добре тримало форму та не черствіло. Після року експериментів роблю хатинку, що може стояти рік. Солодке пряне тісто та кислувата лимонна глазур — гарне поєднання. Хатина, яку зробила на минулий Новий рік, "дожила" до червня. Залишилася дуже смачною.

Кладе в миску 300 г масла, 0,5 кг цукру та стільки ж меду. Тримає на парі, доки все не розчиниться. Дає масі трохи вистигнути, вливає двоє збитих яєць та перемішує. Також всипає 2 ст. ложки какао. На коричневому прянику розпис виглядатиме виразніше.

— Не можна економити на спеціях, тісто їх любить. По чайній ложці додаю аніс, імбир, корицю. Можна використати духмяний перець, кардамон, гвоздику. Додаю пакетик розпушувача для тіста. Можна замість нього взяти чайну ложку соди. Її не потрібно гасити оцтом. Сода вступає в реакцію з медом. Мені більше подобається розпушувач, бо від соди тісто сильно видувається.

Всипає 1,1 кг борошна.

— Якщо тісто бере більше, залишаю на кілька годин, щоб схопилось. Далі розкачую. Формою видавлюю заготовки будиночків. З цього тіста можна виготовити 10 маленьких хатин або п'ять великих. З обрізків роблю ялинки, чоловічків та тварин.

Деко вистилає пергаментним папером. Викладає частини будинку. Випікає 10-12 хв. за температури 180 градусів.

— Глазур не варю. Змішую сік одного лимона зі склянкою цукрової пудри. Це на один будиночок. За густиною глазур рідша за клейстер. Склеює стіни та зберігає пряники від висихання.

Намащує глазур пензлем та притискає частини одна до одної.

— Повинно схопитися за 15-20 хвилин. Щоб за цей час будиночок не розвалився, в середину ставлю чашку. Дах кладу останнім.

Прикрашає кольоровими присипками.

Зараз ви читаєте новину «Хатина з пряників зберігається рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі