Тамара Хамідуліна, 44 роки, із селища міського типу Шевченкове Харківської області, п'ять років сама робить масло й сир.
— Маю одну корову, але дає до 20 літрів жирного молока. Цього вистачає мені з чоловіком і дітям, двом онукам. Коли тримали три корови — надлишки продавали.
Заносить із льоху 3-літрову банку молока. За 4-5 год. у холодному місці піднімаються вершки. Так більше відділиться сметани. Ставить вистояне на холоді молоко у хаті. За кімнатної температури скисає за добу. Якщо молоко стоїть у теплі, воно переброджує. Сир не вийде, сметана буде кисла. Із 3 л сировини виходить півлітра сметани, 300 г сиру та 1,5 л сироватки.
— Сметану ставлю на добу в холодильник, щоб загусла. Тоді буде смачніша. Кисле молоко з банки не виливаю. Якщо гріти в каструлі, кисляк переколотиться і сир буде сухий, крупинками, а не пластами.
У банку запихає ножа і розрізує кисляк навхрест. На дно каструлі стелить ганчірку, щоб скло не тріснуло. Ставить банку і наливає воду на висоту молока. Коли закипить, вимикає вогонь. Сир відійде за 3 год. Якщо перетримати на вогні, стане наче гумовий. На марлю сир відкидає, коли ще трохи теплий. У матерії загусне одним куском.
— Сметану, перед тим як збивати з неї масло, проціджую через марлю. Відходить зайва сироватка. Сметана стає однорідна, без грудок. Така швидше збивається.
Калатає вінчиком в емальованій каструлі. В алюмінієвому посуді сметана окислиться, стане сіра.
— Знайомі наливають її в банку, закривають капроновою кришкою і калатають у руках, доки не розділиться на воду й грудки масла.
Безперервно збиває щонайменше годину. Зі сметани утворюються грудки масла. Промиває їх у холодній воді, щоб із масла вийшли рештки молока. Складає його у форму і ставить у холодильник загусати.
— Із вершків, відділених сепаратором, масла можна не збивати. Вони загусають до масляної густини. Є такі, що крутиш сепаратор уручну, як м'ясорубку. Є й електричні. Молоко перед тим, як перегнати, треба нагріти до температури парного. Тоді краще відділяються жири.
Із знежиреного сепаратором молока робить сир. Він не псується тиждень. Сметана може стояти й 14 днів, масло — місяць.
6
літрів сметани треба збити, щоб отримати 1 кг масла.
У магазинному маслі знаходять кишкову паличку
У вересні Центр незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" перевірив молочні продукти, які продають у магазинах. Виявилося, продукція гіршої якості, ніж написано на упаковці.
— У п'яти з 15 зразків тестованого масла виявили кишкову паличку, в трьох — домішки олії, — кажуть у "ТЕСТі".
Третина вітчизняних молочних продуктів небезпечна для здоров'я. Рослинні жири не лише погіршують смак їжі, а й знижують імунітет. Тривале споживання може спричинити розлад шлунка та отруєння. Кишкова паличка призводить до порушення мікрофлори кишківника.
Коментарі