пʼятниця, 17 вересня 2010 02:02

Для глінтвейну беруть недороге вино

Автор: фото: Костянтин Коломак
  Бармен Андрій Гармата у столичному ресторані ”Хамелеон №5” готує глінтвейн. Це гаряче вино із корицею, гвоздикою, медом, цедрою апельсина та лимона
Бармен Андрій Гармата у столичному ресторані ”Хамелеон №5” готує глінтвейн. Це гаряче вино із корицею, гвоздикою, медом, цедрою апельсина та лимона

Восени у столичних ресторанах замовляють глінтвейн. Цей напій називають сезонним, доки холодна погода.

Готують його переважно із червоного сухого вина, меду та різних спецій. Вино беруть недороге, аби не руйнувати букету смаків. Доводять його до кипіння, але не кип"ятять.

Не існує єдиного класичного рецепту глінтвейну. Окрім звичних кориці, гвоздики та цедри цитрусових, до вина часто дають імбир, чорний перець, лавровий лист, кардамон, яблука, горіхи. Дехто доливає коньяк чи ром. У скандинавських країнах кладуть родзинки і мигдаль. Напій називають глюгом.

— До нас глінтвейн прийшов із Німеччини. Його там виготовляли на основі бордо. Напій у жодному разі не можна кип"ятити. Інакше вино втратить смакові властивості й майже весь алкоголь. Як тільки зверху з"явиться біла піна, знімайте з вогню, — радить бармен столичного кафе "Хамелеон N5" Андрій Гармата, 29 років. У меню закладу у вересні з"явилася серія гарячих напоїв "Зимова колекція". — Нагрівати слід лише на середньому вогні, постійно помішувати. Після того глінтвейн має настоятися 40–50 хвилин, бо аромат спецій розкривається поступово. Прянощі краще використовувати не мелені, інакше важко процідити вино і вони скрипітимуть на зубах.

Напій також готують із водою. У посудині кип"ятять 150 мл води, кидають прянощі. Кілька хвилин варять. Потім додають цукор чи мед. Насамкінець 200 г вина. Подають у чашках чи у високих келихах із товстого скла та з ручкою.

— Глінтвейн дуже смачно готувати на природі. У великий казан наливають вина, тоді сиплять трохи гвоздики, розминаючи сухий цвіт у пальцях. На 3 літри вина — кавову ложку, не більше. Кориці можна трохи більше всипати, але нею теж легко все зіпсувати. Дають дрібно нарізану цедру лимона, апельсина. А можна й просто розрізати цитрусові на невеликі частини. Напій добре розігріває.

Можна додавати горілку, але небагато. З ромом теж слід бути обережним. Цукор краще подавати окремо.



Смакуємо гарячий напій біля каміна


— До нас як приходять гості, майже завжди варимо глінтвейн. А на Різдво це вже сімейна традиція. Сідаємо біля каміна у вітальні та смакуємо гарячий напій, — говорить киянка 32-річна Олеся Мамрига. — Ми нічого особливого не вигадуємо, просто вино та спеції. А чоловік недавно знайшов в інтернеті цікавий рецепт глінтвейну з додаванням коньяку. То його приготую на свій день народження у листопаді. Раз пробували — дуже смачно виходить.


Коньячний глінтвейн

Складові:

700 мл червоного сухого вина, палочка кориці, 10–12 цілих гвоздичок, 10 шматочків кардамону, 1 ч. л. цілих зерен коріандру, 0,5 ч. л. перцю горошком, шматок мускатного горіха, 4 ст. л. цукру, половина лимона, 2 ст. л. коньяку

Прянощі та лимон залити 2/3 склянки води, додати цукор. Довести до кипіння й на малому вогні прокип"ятити 10 хв. Вино налити у посудину, сильно нагріти, процідити до нього воду зі спеціями. Додати коньяк за смаком.

Зараз ви читаєте новину «Для глінтвейну беруть недороге вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі