— Під час Великого посту є такі дні, в які не можна навіть олії вживати, — каже 65-річна Галина Ситнянська з Вінниці. — Тоді печу бананово-медове печиво. Не містить олії. Ароматне і м'яке, коли свіже. Наступного дня черствіє. Щоб освіжити, кладу на тарілку, а поряд ставлю чашку з водою. Стає м'якесеньке, аж у роті тане.
Для печива бере стиглий банан, 2 ст. л. меду, склянку цукру, 1 ч. л. розпушувача чи гашеної оцтом соди і три-чотири склянки борошна.
— Банан розминаю вилкою до однорідної кашки. Додаю мед і цукор і ставлю на водяну баню. Треба, щоб цукор повністю розчинився. Тоді кидаю розпушувач. Суміш одразу побіліє і збільшиться в об'ємі вдвічі-втричі. Даю охолонути. І лише в холодне додаю борошно. Інакше печиво вийде дуже твердим, — каже.
Розкачує тісто 6–8 мм завтовшки і робить печиво формою. Деко трохи поливає водою.
— Можна викласти на застелене пергаментом. Випікати 7–10 хвилин до золотавого кольору. Готові можна полити медом чи посипати цукровою пудрою. Із банана в піст ще роблю морозиво за хвилину. Для порції збиваю в блендері 100 грамів замороженої суниці чи полуниці. Додаю банан. Морозиво не потрібно заморожувати. Одразу подаю.
Коментарі