— Варення без цукру не приторне, ароматне і не шкодить фігурі, — розповідає вінничанка 33-річна Ольга Щур. — Готую його за кілька прийомів і зберігаю у сухих банках у холодильнику.
— Аби все виходило, треба дотримуватися кількох правил: ягоди збираю в сонячні дні, коли вже спала роса. Малину не мию, а от полуницю й суницю мити краще з хвостиками. Обірвати потім. Так ягода залишиться цілою. Варення з вишень готую разом із черешнями. Ягоди обмінюються соками і не дають кислину. Груші та яблука сирими нарізаю в банки, заливаю соком.
Улюблений джем Ольги — яблучно-смородиновий. Бере 1 кг яблук, по 0,5 кг чорної і червоної смородини.
— Ягоди скласти в каструлю і проварити з невеликою кількістю води. Цю суміш перетерти через сито, аби видалити кісточки і шкурки, гарячим розлити в банки. У кожну — по половині. Яблука порізати кубиками, скласти в банки із соком, поставити в каструлю з водою і стерилізувати по 30 хвилин, закатати металевими кришками чи кришками, які закручуються, — розповідає Ольга. — Ще одне просте варення з яблук у власному соку. Кілограм ріжу шматками і проварюю 5 хвилин у кип'ятку. Витягти в холодну воду і швидко охолодити, скласти в банки і залити літром свіжовидавленого яблучного соку. Банки стерилізую 15–20 хвилин.
Для вишневого варення господиня готує парову баню. Бере 400 г вишень без кісточок.
— Для парової бані треба дві каструлі. В одній — вода, інша буде вставлятися в більшу. Там варитиму вишні. 30 хвилин від закипання тримаю їх на великому вогні, потім стишую і ще 3 години варю. Якщо потрібно, воду в нижню каструлю можна долити. Це варення буде густе. Вишні треба охолодити, розкласти в стерильні банки і зберігати в холодильнику.
Густе повидло з журавлини Ольга заготовляє для пирогів. Каже, без цукру важко приготувати густу страву, але вдається.
— На порцію треба півкілограма журавлини. Ягоди мию і складаю в півлітрову банку. Ставлю її в каструлю, наливаю води, щоб доходила до половини, і варю годину. Потім охолоджую і знову кип'ячу годину. Так повторюю кілька разів, доки соку в банці не стане більше половини. Закручую банку і виношу в погріб, чи зберігаю в холодильнику. Так само можна готувати варення з малини.
15 градусів — за такої температури варення зберігають до двох років. Може заграти або зацукритися. Якщо кришку зірвало або надуло, таку консервацію вживати не можна. Фруктово-ягідні компоти з кісточками не тримають більше року, бо в них накопичується отруйна синильна кислота.
Коментарі