— Мій яблучний пиріг — далекий родич шарлотки. Але на смак пухкіший завдяки шубі зі збитих білків, — розповідає 28-річна Руслана Грабівчук із села Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області. — Пиріг стає зарум'янений і хрусткий, коли білки підсихають у духовці.
Розтираю 250 грамів маргарину зі 170 грамами цукру й чотирма жовтками. Білки ставлю в холодильник.
У тісто додаю чотири столові ложки сметани й чайну ложку гашеної оцтом соди. Сиплю пів кілограма борошна. Відриваю жменю тіста і кладу в морозильну камеру на півгодини. Його використаю для прикрашання.
Чищу кілограм яблук. Виймаю серцевину, нарізую кубиками. У каструлі змішую п'ять столових ложок цукру та чотири ложки води. Ставлю на вогонь, щоб розчинився цукор. У сиропі варю яблука 15 хвилин. Вода і яблучний сік повинні трохи випаруватися. Для аромату вливаю чайну ложку коньяку. Вимикаю вогонь і залишаю яблука, щоб трохи охолонули.
— Так вони карамелізуються. А пиріг на смак стає, як яблучний штрудель, — каже Руслана Грабівчук.
— Деко застеляю папером для випічки. Викладаю тісто. На нього — яблучну начинку. Посипаю чайною ложкою кориці. Вмикаю духовку на 200 градусів. Збиваю міксером холодні білки в пишну піну. Для пухкості сиплю дрібку солі.
Щоб пиріг не був блідий у розрізі, роблю ягідний прошарок. У піну розкришую 100-грамову пачку сухого киселю. І ще раз збиваю. Він додає кольору та фруктового присмаку.
Викладаю збиті білки на яблука. Виймаю грудку тіста з морозилки і натираю на крупній тертці. Така крихта має вкрити весь білок.
У розігрітій духовці печу 40 хвилин при 180 градусах. Пиріг охолоджую. Одразу не ріжу, бо крихкий.
Кекси поливають шоколадом
— Сина балую яблучними кексами. У них яблука готуються за таким же принципом, як і в пирогу з безе. Тільки трохи менше тримаю на вогні. Можна посипати потовченими горіхами, — розповідає Руслана Грабівчук.
0,5 кг яблук чистить і ріже кубиками. 10 хв. варить їх у сиропі — 5 ст. л. води і 3 ст. л. цукру.
Тим часом збиває два яйця зі 150 г цукру. Додає 3 ст. л. какао, склянку сметани, 80 г розтопленого маргарину, 1 ч. л. соди та 150 г борошна. Перемішує і додає сюди порізані яблука. Викладає тісто у форми і ставить пектися в розігріту духовку при 180°C на 30 хв.
Шоколад розтоплює у мікрохвильовій печі. Поливає ним кекси.
Коментарі