— Щороку роблю песахівку. Це єврейський напій із родзинок з карамельним ароматом, — каже 61-річна Мирослава Бронюк із міста Лохвиця Полтавської області. — На Песах — Великдень у євреїв, їм не можна пити алкоголю, крім виноградного. Тому придумали дозволене спиртне.
200 грамів родзинок заливаю літром теплої води і всипаю 100 грамів цукру. Відстоюю в теплому місці 2 години і виловлюю ягоди. Їх перекручую на м'ясорубці, повертаю до рідини. Додаю 1,8 кілограма немитих родзинок. Перев'язую шийку банки марлею і ставлю в тепле місце. За чотири дні має утворитися піна. Напій переливаю в бутель і додаю 7 літрів теплої води. Надягаю на горло медичну рукавицю з отвором від голки на пальці. Коли рідина стане рожевою і на дні відділиться осад — песахівка готова. Має припинитися булькання. Напій кілька разів проціджую крізь марлю і розливаю по пляшках.
Коментарі