пʼятниця, 07 червня 2019 01:35

Який одяг не варто одягати влітку – 10 помилок
5

Здавалося б, правила одягу в спеку відомі всім: не надягати темне, щільне, важке і синтетичне. Віддавати перевагу натуральним тканинам (льон, бавовна, бязь і інші) і носити вільний легкий одяг. Але ми часто робимо все навпаки.

Експерти назвали десять найпоширеніших помилок, які ми допускаємо в літньому дрес-коді, і розповіли, яким повинен бути правильний гардероб.

Джинси

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Цей предмет одягу з гардеробу не виб'є ані мороз, ані спека. У медиків однозначної відповіді на питання "чи можна кутати себе в звичні джинси в спеку" немає. Дозволяють, але із застереженнями: не товсті, не чорні, не вузькі.

За статистикою, більше 40% жінок носять не свій розмір одягу - як правило, менший. І влітку невідповідність помітно особливо сильно. Медики застерігають: надто обтягуючий одяг призводить до надмірного застою венозної крові, що порушує кровообіг.

Якщо джинси вільні і циркуляція повітря нормальна, нічого страшного немає, - кажуть лікарі. - Це ж бавовняна тканина, може, буде трохи жарко, але не більше. А ось якщо мова йде про вузькі обтягуючі джинси, вони в жодному разі недопустимі влітку: здавлюють судини і провокують розвиток так званого джинсового дерматиту: в області сідниць з'являються прищі. У медицині навіть з'явилося поняття - "джинсова хвороба".

Лосини

На вулиці лосини виключені абсолютно, їм місце в спортзалі. Постарайтеся забути і про чорний колір, він притягує сонячні промені і просто не модний влітку, - кажуть дизайнери.

Корсети та корегувальна білизна

Корсети та корегувальна білизна - це справжня проблема в спеку. Таке утягування - перегрів і велика шкода для організму, тим більше коли він зневоднений в спеку.

Міні-шорти і міні-спідниці

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Інша крайність - як тільки настає спека, на вулиці з'являються дівчата в топах і міні-шортах або міні-спідницях.

Шорти припускають відпочинок і пляж. А чоловік у шортах - взагалі атавізм, - кажуть дизайнери.

Є й проблема серйозніша. Сідати в міні-шортиках і спідничках в метро або автобусі зовсім не гігієнічно: підчепити коросту або ще якусь інфекцію набагато простіше, ніж ми думаємо.

Намагайтеся менше оголятися - рекомендують фахівці. - Тіла важко справлятися з високою температурою. Як приклад - на пляжі під променями палючого сонця ми засмагаємо (а хтось і згоряє) за лічені хвилини. Те ж саме і в місті. У спеку правильна одяг тільки допомагає. Закриті ж ділянки, навпаки, дають більше прохолоди, дозволяють зберігати температуру тіла.

Зовсім неприйнятні в спеку, але чомусь популярні майки-сіточки, - кажуть дизайнери. - З таким же успіхом можна пересуватися по місту в скафандрі космонавта - він теж "дихає", адже в ньому є кондиціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які джинси цього сезону будуть наймодніші

Дрес-код

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Дрес-код влітку - головний біль для офісних працівників. У деяких компаніях керівництво вимагає жорсткого дотримання правил (строгі костюми, прилеглі блузи, закрите взуття). Якщо керівник думає про своїх співробітників, він не допустить, щоб вони ходили в занадто строгому одязі, - кажуть лікарі. - Тіло перегрівається, працездатність падає.

Але навіть найконсервативніший дрес-код не перешкода, якщо носити легкі, переважно натуральні тканини (льон, бавовну, шовк, віскозу, сумішеві тканини), які закривають руки (хоча б на три чверті) і ноги (на сім восьмих). Ви будете відчувати себе більш комфортно, якщо не будете надягати речі, які щільно облягають тіло.

Не тільки жінки, а й чоловіки можуть сміливо змінити звичайні штани на легкі бавовняні або лляні. Серйозна помилка - надягати при температурі вище плюс 20 сорочки-блузки з матеріалів, які легко просочуються. Пахви починають пітніти, і плями відразу стають помітними. При цьому сама людина може і не знати про проблему.

Вибираючи між спідницею з тонкими колготками в рамках дрес-коду або брюками, віддавати перевагу варто останнім. За рахунок свободи прилягання в них буде легше, ніж в колготках або панчохах. При виборі синтетичних виробів звертайте увагу на функції Climacool (технологія дозволяє забезпечити видалення вологи з поверхні шкіри і вентиляцію). Якщо ж такого немає, віддавайте перевагу сумішевим тканинам, де є частка натуральної тканини і частка синтетики, ця тканина буде поєднувати в собі краще від обох категорій, що іноді навіть краще, ніж просто натуральні тканини. Будьте обережні з біжутерією: в спеку шкіра може окислити їх, залишаться неприємні сліди, а сама біжутерія втратить блиск. Віддавайте перевагу сумкам в руку, а не сумкам крос-боді або рюкзакам, поки ви дістанетеся до роботи, можуть залишитися "мокрі" сліди, можливо часткове фарбування тканин від шкіри виробу через спеку.

 

Класика (точніше, антикласика) жанру - шкарпетки із сандалями. Здавалося б, модні експерти вже всю лисину проїли чоловікам проханнями не поєднувати те й інше. Ще один "стильний" хід - чорні туфлі з білими брюками. Якщо немає світлих туфель, краще взути сандалі або сланці, тільки не зі шкарпетками. Інша крайність - чоловіки не одягають шкарпетки під закрите взуття.

Влітку ноги пітніють, а шкарпетки вбирають вологу, - пояснюють медики. - Якщо їх немає, травмується шкіра стопи - потертості, мозолі. Будьте обережні з вибором кросівок і кедів. Вони повинні бути з правильних літніх тканин, які "дихають", використовуйте короткі "невидимі" шкарпетки, щоб зберегти ефект "на голу ногу", але із захистом.

Взуття на високих підборах

Підбори не фізіологічні в будь-яку погоду. Велике навантаження на хребет, з'являється поздовжня і поперечна плоскостопість. А в спеку, коли підвищується навантаження на весь організм, ноги ще більше набрякають.

Головні убори

Головний убір - це один з перших необхідних предметів в спеку, адже саме його носіння захищає нас від перегріву і сонячних ударів. Для жінок - це можуть бути широкополі, солом'яні, капелюшки "федори", для чоловіків не демісезонна кепка, а в сіточку - найправильніше рішення.

Не варто зовсім відмовлятися від чорного кольору влітку. Він буде чудово виглядати ввечері. А от вдень все ж краще віддавати перевагу світлим відтінкам, в них відчуваєш себе прохолодніше (біле відбиває сонячне світло, а чорне поглинає). Хоча в спекотних країнах місцеві жителі часто віддають перевагу одягу темних тонів (селяни Китаю і люди на півдні Європи традиційно носять чорний, а кочівники Сахари обирають темно-синій). Темний одяг в їх природних умовах більш ефективний, оскільки відбуваються одночасно два термічних процеси (тепло від сонця надходить вниз, але воно ж відводиться вгору, зовні).

Зараз ви читаєте новину «Який одяг не варто одягати влітку – 10 помилок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі