субота, 26 березня 2016 19:22

Мама-військова записала своїм дітям зворушливий відеолист у віршах

Мама-військова записала своїм дітям зворушливий відеолист у віршах

Посттравматичний синдром, або ПТСР, може вразити будь-кого, хто пройшов через драматичний інцидент. Однак найчастіше страждають від ПТСР військові, які брали безпосередню участь у бойових діях.

Особливо важко проходить адаптація, якщо ветерани повертаються в сім'ю з дітьми. І що вже тут говорити про жінок, відсоток яких в контрактних арміях світу хоч і невеликий, але стабільно зберігається.

Меггі Хандшеймер з США, мама двох малюків, вибрала собі непросту справу - вона стала морським піхотинцем. І вирішила заздалегідь уберегти своїх дітей від шоку, який вони могли б зазнати від змін, що відбулися з мамою після повернення.

Меггі записала зворушливе відеозвернення у віршованій формі, в якій спробувала доступною дітям мовою пояснити, що таке ПТСР і як може змінитися їх мама і як їй з цим допомогти.

"Я буду потребувати вашої допомоги. Мені знадобиться, щоб ви були тверді, - говорить у своєму листі дітям Меггі. - Іноді мама буде бачити нічні кошмари, зовсім як це буває у вас. Просто скажіть мені, що це нормально, як я завжди говорила вам".

З точки зору психології, історія, придумана Меггі, відмінний хід - це свого роду римована казка, де на прикладі гіпотетичної ситуації прописані основні речі, які дітям і родині в цілому потрібно знати про людину, у якої розвинувся ПТСР.

У листі, який Меггі Хандшеймер від руки написала для своїх дітей, розказана історія матері, яка повертається після військових дій дуже сумною, часто плаче, і її діти починають думати, що справа в них. Однак мама пояснює малюкам, що просто змінилася - виною тому пережите - вона чула гучні вибухи і бачила якісь погані речі.

"Просто тримайте мене за руку - і я перестану боятися. Я буду знати, що я вдома і що ви дбаєте про мене", - пояснює героїня вірша.

"Я вірю, що ми впораємося з цим разом", - закінчує своє відеозвернення Меггі.

Саме увага близьких і спокійна обстановка вдома дуже важливі для реабілітації ветеранів, які переживають посттравматичний стресовий розлад, кажуть психотерапевти.

Меггі просить тих, кому сподобається її задумка, максимально поширити відео. Це, на її думку, може допомогти тисячам сімей з дітьми по всьому світу, в яких хтось із батьків зіткнувся з проявами ПТСР.

Зараз ви читаєте новину «Мама-військова записала своїм дітям зворушливий відеолист у віршах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua