понеділок, 24 вересня 2012 17:02

Дітям-переможцям важко знайти друзів

Дітям-переможцям важко знайти друзів
Катя Кжемановская встигає поспілкуватися з подругою лише в школі. Фото: dumskaya.net

Одеситка Катерина Кжемановская влітку стала найкрасивішою дитиною у світі. 12-річна дівчина перемогла у конкурсу "Міні-міс Всесвіт". Школярка Катя встигає відвідувати не тільки уроки, але й гурток співу і фортепіано. Тепер у дівчини є три корони. Торік вона ще стала "Міс Фотогенічність" на конкурсі "Міні-міс Націй" в Бразилії, титул "Перша Міні-міс Одеса 2011".

"У мене є подруга, але ми тільки в школі встигаємо спілкуватися, - каже Катерина. - Єдиний вихідний я проводжу з батьками. Ми з двома таксами їдемо гуляти до моря, а ввечері ходимо в кіно. Любов до гарного одягу та взуття у мене буквально з пелюшок. Вперше я одягла підбори в чотири рочки. Мама йшла на роботу, а я міряла її туфлі. Люблю туфлі на підборах, але у школу їх взувати не дозволяють. Косметикою користуюся тільки на конкурсах. У повсякденному житті батьки дозволяють мені робити тільки корекцію брів".

Психолог Анатолій Вітвицький радить батькам не відбирати у своїх дітей дитинство.

"Якщо Катерині участь у конкурсах краси і відвідування гуртків приносить задоволення, то її батькам хочеться тільки подякувати, бо вони роблять усе для того, аби допомогти своїй дитині розвиватися і рухатися у правильному напрямку, - каже Анатолій. – Але більшість батьків відбирають у своїх дітей дитинство, бо, залучивши їх до більшості конкурсів і гуртків, вони намагаються задовольнити власні амбіції і реалізувати колись нереалізовані плани та цілі".

Психолог вважає, що найчастіше намагання батьків виховати з дитини лідера і переможця призводять до зворотного результату і приносять розчарування.

"Батькам хочеться, щоб їхня дитина виросла успішною. Вони починають виховувати своє чадо без урахування темпераменту і характеру дитини. В цьому випадку замість лідерських якостей вони формують у дитини невпевненість у своїх силах, комплекс неповноцінності. У результаті дитина отримує не позитив і задоволення, а занижену самооцінку і нервозність. Дітям-переможцям важко знайти друзів, вони у ранньому віці стикаються із заздрістю і ворожістю".

За словами психолога, щасливі діти виростають у сім'ях, де батьки самі живуть в атмосфері розуміння, взаємоповаги, доброзичливості і любові.

"Батьки повинні виховувати дитину так, щоб вона мала здорову самооцінку, поважала людей, які її оточують, не зазнавалася, не зупинялася на досягнутому і прагнула до вдосконалення. Не ставте перед дитиною недосяжної мети, не вимагайте стати тим, ким ви бажаєте бачити її. Кожна дитина має право йти тією дорогою, яку вибирає сама. Ви можете тільки розпізнати характер і темперамент своєї дитини, аби допомогти їй розвиватися. Придивіться до своєї дитини уважніше. З'ясуйте, що подобається їй найбільше і розвивайте її здібності".

Зараз ви читаєте новину «Дітям-переможцям важко знайти друзів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі