пʼятниця, 05 лютого 2016 16:39

Зідану не вдасться обдурити футбол

Восени 2012-го мене попросили оцінити призначення Олега Блохіна тренером київського "Динамо". Відповів словами Леніна. Той колись сказав про вірш Маяковського "Прозасєдавшиєся": "Не знаю, як щодо поезії, а про політику вірш абсолютно правильний!" Я і тепер думаю так само. Призначення великого футболіста тренером великої команди завжди спричиняє вибух інтересу до неї, а значить, залучає додаткову аудиторію і більше грошей.

Зі спортивного боку все теж нормально: видатному колись футболісту забезпечений авторитет серед його підопічних. Ніхто не запитає: хто ти такий і де ти грав? Залишається набрати фахових помічників, які б щодня тренували зіркову команду.

Але все це – теорія. На практиці жоден із великих у минулому футболістів не став великим тренером. Від першого володаря "Золотого м'яча" Стенлі Метьюза до нинішніх. Ґулліт, Ван Бастен, Маттеус, Папен, Стоїчков – усі вони зазнали невдачі як тренери. Після чого або облишили цю справу, або продовжують працювати на середньому рівні, за першої ж нагоди "продаючи" своє ім'я.

Молодшим – Роналдо, Фігу, Недведу, Оуену – вистачило клепки не лізти в цю справу й залишитись у футболі в іншій якості. Як і Мішелю Платіні. А є ще Пеле, Беккекенбауер, Ейсебіо, Марадона. Про що свідчать ці приклади? Про те, що футбольна зірковість робить людину занадто самовпевненою та упередженою. А такі успішними тренерами не стають.

Добре відомо, що великий Зізу не страждає на надлишок інтелекту. Як і переважна більшість тих, кого називають "футболістами від Бога". Одразу два геніальні таланти Бог нікому не дає. Саме тому досі в "Реалі" Зідан виконував переважно представницькі функції. Як і Бутрагеньйо, Міятович та інші колишні зірки команди.

Звісно, з таким складом виконавців, як у "Реалі", досягати успіху не надто складно. Але футбол не обдуриш. Рано чи пізно, окрім імені, авторитету й колишніх заслуг, Зідану знадобиться те, чого в нього немає – навичок і досвіду професійного тренера. І тоді вся ця історія тихо або не дуже закінчиться.

Зараз ви читаєте новину «Зідану не вдасться обдурити футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі