четвер, 25 липня 2019 11:58

В Україні з'явився освітній омбудсмен

Субота, 13 липня, 12:47

"Я – Войчук Володимир, доброволець. І я теж Віталій Марків", – каже на камеру боєць батальйону імені генерал-майора Сергія Кульчицького Нацгвардії України. 30 його побратимів записують відео перед військовою частиною в Києві. Ввечері викладають в інтернет.

Так підтримують старшого сержанта Нацгвардії 29-річного Віталія Марківа. Напередодні йому оголошують вирок – 24 роки ув'язнення за вбивство італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014-го під Слов'янськом на Донеччині.

У залі суду італійського міста Павія хтось починає молитися, дехто плаче. Більшість присутніх – у вишиванках. Віталій – у світлому костюмі та білій вишиванці, розшитій червоно-­чорним. Сідає, опускає голову на руки. На нього одягають кайданки. Вигукує "Слава Україні". Присутні хором відповідають "Героям слава!"

За версією прокурорів, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. В результаті мінометного обстрілу двоє з них – Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов – загинули. А французький репортер Вільям Рогелон отримав поранення. Він – ключовий свідок. Крім його слів в обвинуваченні нічого немає, каже адвокат українця Раффаелле Делла Валле. Захист наполягав: загиблі стали жертвами перехресного вогню. У зоні бойових дій були без розпізнавальних знаків. У Нацгвардії ж наголосили: тоді в батальйоні не було жодного міномета.

Віталій Марків родом із міста Хоростків Тернопільської області. 2003-го переїхав в Італію, де жила його матір. Отримав громадянство. 2013 року повернувся в Україну, щоб узяти участь у Майдані. Пішов добровольцем в АТО. Був командиром взводу в батальйоні імені Сергія Кульчицького, який воював під Слов'янськом. Перебуває за ґратами з 30 червня 2017-го. Його затримали в аеропорту італійської Болоньї, коли їхав у відпустку до матері.

Справу розглядали понад рік. Відбулися 17 засідань.

За 90 днів нададуть обґрунтування вироку, тоді в Мілані почнеться апеляційний суд.

Автор: Cергій Cтаростенко
  У цеху поліграфкомбінату "Україна" в Києві працівниці пакують бюлетені для позачергових парламентських виборів, що відбудуться 21 липня. Підприємство працює цілодобово, сім днів на тиждень. На друк витратять 540 тонн паперу. Бланки для голосування мають вісім ступенів захисту. На них уперше зображений купол Верховної Ради. "Якщо скласти всі бюлетені, що будуть надруковані, один на одного, то їх висота дорівнюватиме найвищій вершині Африки – Кіліманджаро – 5895 метрів", – каже директор комбінату Юрій Оніщенко
У цеху поліграфкомбінату "Україна" в Києві працівниці пакують бюлетені для позачергових парламентських виборів, що відбудуться 21 липня. Підприємство працює цілодобово, сім днів на тиждень. На друк витратять 540 тонн паперу. Бланки для голосування мають вісім ступенів захисту. На них уперше зображений купол Верховної Ради. "Якщо скласти всі бюлетені, що будуть надруковані, один на одного, то їх висота дорівнюватиме найвищій вершині Африки – Кіліманджаро – 5895 метрів", – каже директор комбінату Юрій Оніщенко

А в цей час:

У селі Мала Тур'я Долинського району на Івано-Франківщині ховають братів 3-річного Кирила та 5-річного Тимофія Чопів. За три дні до цього о 21:15 поблизу села Княжолука в авто Ford Focus, у якому хлопці їдуть із батьком 29-річним Володимиром і матір'ю Наталією, 33 роки, врізається Kia Sportage. Усіх забирають до лікарні. Діти помирають за кілька годин. Жінка в комі. Чоловік має забої голови та грудної клітки.

– Поверталися від Наталкиних батьків із Рівненщини. Додому не доїхали 5–7 кілометрів. Від удару машину метрів на 15 відкинуло на городи, – розповідає 25-річний Мар'ян Чоп, дядько загиблих.

За кермом Kia – 35-річний Богдан Проців, підприємець і депутат Підберезької сільради. З місця аварії тікає. Його знайомі знімають з авто номерні знаки й забирають відеореєстратор. Проціва поліція знаходить за 2 год. в обласній лікарні.

– Він із села, де сталася аварія. Неподалік – кафе, де любить відпочити. І того дня там випивав, – говорить Чоп.

Івано-Франківський міський суд арештовує Богдана Проціва на 60 діб без права на заставу. Його можуть ув'язнити на 10 років.

76-річний Михайло Петровський з Одеси купається на міському пляжі біля пансіонату "Борей" у центрі міста. Наступного дня побачить, що пляж зачинений.

– Ніколи не скаржився – а то перед виходом стало колоти серце. У дружини взяв таблетку. За 15 хвилин полегшало. Прихопив рушник, змінну білизну і пляшку води. А тут – не пускають. Думаю, вбили когось, – розповідає Петровський.

О 16:56 зі схилу на 200 кв. м пляжу зсувається ґрунт. Рятувальники приїжджають за 6 хв., шукають людей під завалами.

– На пляжі були п'ятеро людей. Ми обстежили 70 "квадратів". Уночі пошукові роботи зупинили. Побоювалися повторного зсуву, – каже 35-річна Ольга Сафронова із цивільного захисту області.

Наступного дня з'ясовують, що ніхто не постраждав. Чиновники у надзвичайній ситуації звинувачують власника будинку, який облаштовував терасу – вбив у землю вісім металевих труб. Від цього утворилася тріщина.

Зеленський підіграє Путіну

Путін іде на діалог із Зеленським виключно у рамках виборчої кампанії в Україні. Через кума Віктора Медведчука хоче впливати на наступну Верховну Раду. Головним вектором його телефонної розмови з українським президентом 11 липня була тема звільнення заручників. Коли це станеться, говоритимуть, що це – заслуга Медведчука. Так той отримає електоральні бали.

Зеленський вирішив домовлятися з Путіним. Цим підіграє йому. Вірить, що зможе порозумітися із Кремлем. Мовляв, у минулої влади не вийшло, бо вони зароб­ляли на війні та не були зацікавлені в її закінченні. Це – маячня. Головний чинник у завершенні конфлікту на Донбасі – у Кремлі. Путін не хоче домовлятися, йому це не треба. Єдине його бажання – бачити слабку, залежну Україну під повним впливом Росії.

Сергій Гайдай, політолог

Селяни займаються господарством напівлегально

500 тисяч українських селян працездатного віку мають посаду найманих робітників. А решта понад два мільйони самі створили собі робочі місця. У світі таких людей не викидають із соціального процесу. А в Україні їм не нараховують стаж, не гарантують пенсій, не дають виплат у зв'язку з хворобами чи втратою працездатності.

Селяни займаються господарством у напівлегальному статусі. І робитимуть так завжди. Бо для них це не бізнес, а спосіб життя.

Олена Бородіна, соціолог

  Пропагандистський канал ”Росія 1” та український Newsone планували провести телеміст між Москвою та Києвом із назвою ”Треба поговорити”. В Україні це викликало хвилю громадської критики. ”Заєць може потоваришувати з вовком, якщо виб'є йому всі зуби”, - стверджує художник Володимир Казаневський
Пропагандистський канал ”Росія 1” та український Newsone планували провести телеміст між Москвою та Києвом із назвою ”Треба поговорити”. В Україні це викликало хвилю громадської критики. ”Заєць може потоваришувати з вовком, якщо виб'є йому всі зуби”, - стверджує художник Володимир Казаневський

5992 безпритульних коти живуть у Львові. З них 6% стерилізовані. Такі результати першого у світі перепису бездомних котів, що його провели в місті. Підрахунком займалися 74 волонтери, які працювали п'ять днів

245 тисяч українців отримали допомогу по безробіттю станом на червень. Найбільші виплати – 7,5 тис. грн – у 17 тис. осіб

1200 суден, що прямували в українські порти Бердянська й Маріуполя, блокувала Росія від другої половини 2018 року. Затримувала в середньому на 8–12 діб

12,8 гривні коштує салат із морської капусти з горошком у їдальні Верховної Ради. "Царський" із сьомгою – 74,5 грн. Алкоголю й цигарок не продають

"Український олігархат, що виріс на бандитських схемах із російськими колегами, втомився від конфлікту з путінською Росією. У цивілізованому європейському бізнесі йому нічого не світить. Але за повернення і прощення "гріхів" 2014 року треба заплатити зрадою самої ідеї України", –

Андрій Піонтковський, російський політолог

"Скасувавши парад, Зеленський укотре продемонстрував нерозуміння країни, президентом якої працює. Своїм рішенням надав особливого сенсу самому Дню Незалежності, який тепер розділяє несвідому владу і свідомих громадян", –

Віталій Портников, публіцист

Уряд створив Український фонд стартапів. Із держбюджету виділять 390 млн грн на підтримку новітніх розробок. Даватимуть $25–75 тис. на проекти з реалізацією до двох років.

Портал публічної звітності державних компаній ProZvit запустило Міністерство економіки. На ньому можна знайти інформацію про 3500 підприємств.

Із січня 2020 року водіям паливних авто буде законом заборонено паркуватися на місцях для електрокарів. За порушення – штраф від 340 до 510 грн. Електрокари позначатимуть спеціальними номерними знаками із зеленим шрифтом.

11 українським політв'язням призначили державні стипендії ім. Левка Лук'яненка. Дев'ятеро з них досі перебувають у російських тюрмах. По 6021 грн виплачуватимуть у період незаконного утримання і ще рік після звільнення Олексієві Бессарабову, Валентинові Вигівському, Павлові Грибу, Володимиру Дудці, Миколі Карпюку, Станіславові Клиху, Олександрові Кольченку, Євгенові Панову й Олексієві Сизоновичу. Рік матимуть державну допомогу звільнені з російських в'язниць Геннадій Афанасьєв і Юрій Яценко. Такі стипендії вже отримують Володимир Балух, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко.

В Україні з'явився освітній омбудсмен. Відповідатиме за дотримання прав учнів і працівників освіти. На посаду призначили директора київської школи Сергія Горбачова. Кандидатуру має затвердити Кабмін.

Граю в шахи на обідній перерві з колегою-юристом. Його помічниця за кожен матюк бере з нього по гривні, аби відучився лаятися. Коли приходжу, він одразу віддає 10 гривень.

Наталія Плохута

Працюю рятувальником. Виїхали в село гасити пожежу. Сусіди казали, що в хаті живе лише чоловік з інвалідністю, зараз лежить у лікарні. Я підійшов близько і почув крики. Прорвався в будинок, поки не впав дах, і виніс господаря на руках. Його лікування перенесли.

Олексій Доля

Рік возили дитину в машині без автомобільного крісла. Уперше в нього посадили, коли зібралися з друзями в гори на відпочинок. Плакав півдороги, але звик. Дорогою назад у нас врізалася машина. Якби не крісло, дитина б не вижила, сказали лікарі.

Юлія МІньова

Покійний чоловік три дні підряд приходив у сні. Казав, прийшов по Оксану і щоб я берегла дітей. На четвертий день сусідка Оксана потрапила в аварію з моєю дочкою. Вона загинула, а дитина дивом врятувалася.

Марія Репух

 

У матері в селі собаки відкопали звірячу шкуру. Подумали, що мамонта. Запросили експертів, істориків. Виявилося, коров'яча. Знайшли в сусіда підпільну бійню, відходи з якої закопував у землю.

Галина Назар, 41 рік, Рівне

Із чоловіком поїхали відпочивати в гори у холодну погоду. Повернулася із застудою. Пила противірусні препарати, потім антибіотики. Коли нарешті звернулася до лікаря, той сказав, що я вагітна, а через самолікування – загроза викидня.

Марія Воютич, 32 роки, Самбір Львівської області

Подруга шукала інформацію про діда, який зник безвісти у Другу світову. На його фото побачила латвійські шеврони. Подала запит до тамтешніх архівів. Виявилося, дід працював на нацистську Німеччину.

Юлія Матюша, 19 років, Звенигородка Черкаської області

Перша дитина моїх батьків померла після народження. Коли мені було 18, старший на 15 років брат розбився на мотоциклі. Батьки сказали, маю прожити за трьох. Ходжу до психолога, щоб звільнитися від тиску батьків.

Аліна Завадько, 39 років, Фастів Київської області

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явився освітній омбудсмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі