четвер, 02 листопада 2023 19:11

В додатку "Дія" запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних

Вівторок, 24 жовтня, 13:50

– Дівчата, не треба повертати ніякі гроші! Посилка вже в мене, – телефонує в харківський інтернет-магазин косметики 36-річна Яна Біжан із Києва. – Замовила на 12 тисяч подарунків колегам і подругам. Дівчата його в суботу відправили. Після обстрілів посилку не було змоги відстежити. Вони зателефонували та сказали, що повернуть гроші. Посилку оцінили набагато нижче за її справжню вартість, тому магазин вирішив, що це його провина. Попросили відтермінувати виплату. Але у вівторок прийшло повідомлення в додаток. Аж не віриться.

Росіяни ввечері 21 жовтня двома ракетами обстріляли термінал "Нової пошти" в селищі Коротич на Харківщині. Загинули шестеро працівників. Найстаршому – 31 рік. Ще 17 людей отримали поранення, восьмеро з них – у важкому стані. В одного із загиблих на початку жовтня народився син. Дитині до повноліття компанія виплачуватиме 10 тис. грн щомісяця і надасть грант на навчання

Автор: gettyimages
  Росіяни обстріляли термінал "Нової пошти" у Коротичі на Харківщині увечері 21 жовтня. Загинули шестеро людей. Приміщення згоріло, понівечено кілька вантажівок
Росіяни обстріляли термінал "Нової пошти" у Коротичі на Харківщині увечері 21 жовтня. Загинули шестеро людей. Приміщення згоріло, понівечено кілька вантажівок

А в цей час:

– Я попереджав, якщо ще раз діти скаржитимуться, що ти напилася, я їх заберу, – 42-річний Роман Гордійчук забирає доньок у колишньої дружини у квартирі в Житомирі. Жінка викликала поліцію та заблокувала двері.

– Вони були хорошою родиною, – розповідає сусідка Гордійчуків Марія. – Але він часто їздив у відрядження, вона випивала. Тепер напивається майже щодня. Він старався – клав її у лікарню кілька разів, ходив після виписування слід у слід, але вона все одно зривається. Після розлучення дітей віддали матері. То нині батько судиться. Там старшій дівчинці 6 років, не хочеться, щоб росла в такому.

52-річна Ірина Войтків із Тернополя забирає в касі банку довідку про закриття кредиту.

– Нарешті здихалася. Кредит оформили на мене шахраї. Син звертався в кіберполіцію, ходив у банк – нічого не допомагало. 50 тисяч висіли. Спочатку плакала й панікувала, але тоді взяла себе в руки. З невісткою сушили пастилу та помідори. Невістка їздила на заробітки й добре допомогла. Буду вдячна їй до смерті. Прикро, що шахраїв так і не знайшли. Часом думаю, що немає поганого, аби не вийшло на добре: тепер умію заробляти з саду. Та й шахраї могли більший кредит оформити.

Порівняно зі старими державами ми – підлітки

Наш рівень дорослості вищий, ніж будь-коли раніше: пережили 600 днів вторгнення, майже 10 років реальної незалежності, 30 років відносної свободи. Сформували покоління людей, які можуть проявляти суб'єктність, не боячися, що з ними щось зроблять.

Порівняно зі старими державами ми – підлітки. Боюся, щоб війна не позбавила радості підліткових станів, бо вони в житті теж потрібні. Те, що діти повинні швидко дорослішати, підвищує їхню змогу відповідати на виклики, але по­збавляє важливих компонентів життя.

Як у суспільства та країни в нас ніколи раніше не було такої спроможності чинити опір і справлятися з викликами, які маємо. Не були готові 100 років тому за спроби здобути незалежність, опиратися Голодомору чи розстрілам української еліти, під час Другої світової, дисидентського руху, наприкінці існування Радянського Союзу. У незалежній Україні ніколи так не творили своєї долі, як нині. Ціна – страшні втрати й утома. Але нам нема куди відступати – мусимо пройти, на жаль, більше, ніж могли б, якби значна частина партнерів вчасно розплющила очі й тверезо оцінила ситуацію. Якби самі вчасно прокинулися.

Євген Глібовицький, експерт у сфері комунікацій та довготермінових стратегій

  Перші літаки F-16 передадуть Україні в першій половині наступного року, за найоптимістичнішими прогнозами.  ”Допомога найцінніша тоді, коли вона є вчасною”, – нагадує художник Володимир Казаневський
Перші літаки F-16 передадуть Україні в першій половині наступного року, за найоптимістичнішими прогнозами. ”Допомога найцінніша тоді, коли вона є вчасною”, – нагадує художник Володимир Казаневський

Війни Путін із власної волі не припинить

Авдіївка – це як повномасштабне вторгнення 2022 року в мініатюрі.

По-перше, домінування ілюзій над реальністю. В обох випадках Путін вірив/вірить у те, що Україна не чинитиме опору або її військо – знищене. У диктаторів завжди так – спочатку ти зачищаєш усі незалежні інформаційні системи, а потім сам починаєш вірити у свою пропаганду. Ну а оскільки Україна втратила 100 500 танків, літаків і "Хаймерсів", то чому б не переходити в атаку?

По-друге, домінування політичних чинників над воєнними. Тоді Путін хотів провчити НАТО і швиденько завоювати Україну. Облом. Нині Путіну доповідають, що український літній наступ провалився, і він такий: ага, а тепер ми покажемо, як слід воювати, візьмемо Авдіївку, як Бахмут, умиємо українців. І ніхто не посмів не те що публічно заперечити, але навіть потиху саботувати.

Це, звісно, не означає, що російська армія закінчиться за два-три тижні. Радше навпаки: це означає, що війни Путін із власної волі не припинить – кидатиме м'ясо вперед до останнього, а генерали вестимуть.

З іншого боку, Харківщина показала, що й у росіян є межа міцності, після якої все сиплеться.

Сергій Громенко, історик

Автор: gettyimages
  Андрій Ільків, сапер Національної поліції, шукає міни в Ізюмському районі на Харківщині 24 жовтня.  Андрій втратив ногу торік через поранення мінними уламками
Андрій Ільків, сапер Національної поліції, шукає міни в Ізюмському районі на Харківщині 24 жовтня. Андрій втратив ногу торік через поранення мінними уламками

Колега збирала чоловікові посилку на фронт. Я напекла різного печива. Хлопці попросили ще. Я написала в соцмережі, що шукаю мед, горіхи та яблука. Меду маю майже 10 літрів, яблуками забито гараж. Печу по 50 кг на тиждень.

Ольга Малько

Успадкували квартиру далекої родички. Ми обіцяли поставити пам'ятник. Були востаннє в гостях у неї ще до пандемії. З'ясувалося, що мала психічні розлади. Стягувала мотлох з усіх смітників, унітаз забитий і смердить. У квартирі 13 живих котів і кілька мертвих. Щоб здавати чи продати приміщення, треба величезні гроші на прибирання й ремонт. Кудись треба прилаштувати тварин. Родичі ж уже пліткують, що квартиру ми забрали, а пам'ятник ставити не поспішаємо.

Ірина Гавриленко

Тесть загинув на Донеччині. З його могили покрали дорогі вінки. Побачили їх на могилі в родичів. Рідні ще телефонували й говорили, що провідували й помолилися.

Іван Кусів

 

56 відсотків українців ніяк не готуються до зими, за даними опитування компанії Rakuten Viber. Закуповують теплі речі, обігрівачі – 28% людей. 16% мають усе з минулого року

"Готуємося до ударів терористів по енергетичній інфраструктурі. Цьогоріч не лише захищатимемося, а й відповідатимемо. Ворог це добре знає. Спочатку прибрали з Криму флот, тепер переміщують і свою авіацію далі від наших кордонів", –

Володимир Зеленський, президент України

До кінця року в додатку "Дія" запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних, кажуть у Мінекономіки. Керівники підприємств матимуть змогу дізнатися, скільки працівників вони зможуть забронювати.

В Україні вперше провели пересадження комплексу "серце-легені". Команда київських і львівських трансплантологів у ніч на 25 жовтня виконала операцію в Лікарні швидкої допомоги у Львові. Органи пересадили 38-річній жінці.

Канада запустила нову міграційну програму для українців. Вона дає змогу громадянам, які мають близьких родичів – резидентів або громадян країни, отримати дозвіл на постійне проживання.

Зараз ви читаєте новину «В додатку "Дія" запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі