середа, 31 липня 2019 11:41

У Київському метро виведуть з обігу жетони

Неділя, 21 липня, 10:36

– На вибори підемо. Але після того, як тещу з днем народження привітаємо, – каже тракторист 46-річний Микола Кучеренко. Виходить із "Москвича" на хуторі Баси в Черкаському районі з букетом жовтих жоржин. Тут на вулиці 10 хат. Люди живуть у шести.

– Донька вперше голосуватиме. А я втрачаю віру, що мій голос щось значить. Кожного разу тільки обіцянки. Куди не глянь – корупція. Вибрали Зеленського, щоб поміняв цю систему, – каже Микола Кучеренко.

У сусідньому дворі за кованими воротами біля двоповерхового будинку скаженіє пес. Із хвіртки виходить жінка у хустці й джинсівці поверх чоловічої сорочки. Руки і обличчя припорошені землею.

– К большому сожалению, я не могу проголосовать, – каже 76-річна Валентина Степаненко і переходить на українську. – Народилася на Черкащині, але маю російське громадянство. Їздила в Магадан на заробітки. Бралася за різну роботу. Тепер маю сєвєрну пенсію, то сусіди кажуть: жирую. Відповідаю: щоб гарно жити – треба робити. З хутора навряд чи хтось голосуватиме. Одна з тутешніх сказала, що піде на вибори, тільки якщо хтось що-небудь дасть.

Увечері на виборчій дільниці №3 у селі Білозір'я, до якого входять Баси, підраховують голоси. Із 21 зареєстрованого жителя хутора проголосували семеро. Кучеренків серед них немає

Автор: УНІАН
  Діти їдять морозиво на Lviv Ice Cream Festival у Львові 20–21 липня у внутрішньому дворику міськради. Також на заході готували млинці й солодку вату. Проводили майстер-класи. Вхід був безкоштовний
Діти їдять морозиво на Lviv Ice Cream Festival у Львові 20–21 липня у внутрішньому дворику міськради. Також на заході готували млинці й солодку вату. Проводили майстер-класи. Вхід був безкоштовний

А в цей час:

39-річний Артемій Сурін на палубі порома "Грейсвальд" обмотується прапором України і зав'язує його на грудях. Дев'ять місяців був у навколосвітній подорожі. Пливе в Одесу з грузинського міста Батумі. За 2 год. виходить із зони паспортного контролю під вигуки "Вітаємо!" й оплески.

Сурін подорожував навколо світу 280 днів. Побував на шести континентах, у 40 країнах. Перет­нув усі меридіани, не скориставшись літаком.

– Усе фільмував на дрон, – розповідає Артемій. – Вдалося зробити фільм. Мене арештовували, звинувачуючи у шпигунстві, в Ірані ув'язнили. Вибратися допомогли українські дипломати. І я продовжив мандрівку.

Директорка Книги рекордів України Ганна Крисюк фіксує три досягнення Артемія Суріна в категорії "Подорожі".

45-річному Іванові Лук'янчуку із села Рудка Любешівського району на Волині медсестра в реанімації змінює катетер. Напередодні у чоловіка влучила блискавка.

– Іван із сином Дмитром повертався з пасовиська. Віз підводою скошену траву. Тримає корів, коней, свиней, птицю, – каже сусідка 57-річна Катерина Кориць.

– Гроза почалася десь перед п'ятою вечора. Іван був біля хати, коли його вдарило. Тримав залізні віжки з упряжі. Кінь здох на місці. Добре хоч із Дмитром нічого не сталося. Нині зранку в мене була Іванова сестра Віта. Розказувала, що він прийшов до тями, але стан важкий, не говорить.

– Мені 47, а оса вжалила перший раз у житті, – каже львів'янка Оксана Хомич. Із чоловіком Андрієм чекає на лікаря в районній поліклініці.

– Їхали з Рівного додому, біля Бродів зупинилися сфотографуватися на тлі соняшникового поля. Тільки стала, як почула дзижчання, а потім біль біля скроні, – розповідає Оксана Хомич. – За кілька хвилин місце укусу напухло, стерп язик і розболілася голова. Андрій зателефонував до знайомого лікаря. Той порадив терміново їхати в медпункт. За 5 хвилин дорогою трапляється аптека – і мені роблять укол проти анафілактичного шоку.

За годину Оксану оглядає лікар. Каже, укус чорної оси ще отруйніший, ніж звичайної. Виписує протиалергійне. Набряк спадає наступного дня.

В Україні запустили онлайн-курс із протидії домашньому насильству. Знайти його можна на платформі EdEra. Тексти, лекції та ілюстрації допоможуть розібратися у причинах і наслідках насильства.

16 липня набув чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Вона обов'язкова у всіх сферах публічного життя. Документ передбачає, що кожен громадянин України зобов'язаний нею володіти. Іноземці, які захочуть отримати громадянство, складатимуть іспити на знання української мови.

У Київському метро до 30 жовтня виведуть з обігу жетони. На станціях, які від них відмовилися, оплатити проїзд можна безконтактною картою, електронним квитком, "карткою киянина", безконтактною банківською карткою чи телефоном із підтримкою безконтактної оплати.

Кабінет міністрів запустив електронну послугу е-Пенсія. Тепер не потрібно самостійно збирати документи для її оформлення. Це зробить електронна система, і Пенсійний фонд отримає всю необхідну інформацію. В Україні понад 11 млн пенсіонерів.

Міністерство економічного розвитку й торгівлі запустило всеукраїнську базу небезпечної нехарчової продукції "Увага". Є категорії дитячих товарів, палива, медичних виробів, мийних засобів, піротехнічних виробів, промислових виробів та обладнання, засобів вимірювальної техніки, транспортних засобів і запчастин, будівельних виробів і матеріалів, електричного й електронного облад­нання.

Українська компанія Petcube представила нові розумні камери для власників домашніх тварин. Дозволяють дистанційно спостерігати й розважати улюбленців. Пристрої можна придбати за $199 на сайті Amazon.

18 липня з нового термінала Одеського аеропорту відправився перший рейс до Києва. На першому поверсі пасажири будуть проходити реєстрацію, на другому – контроль авіаційної безпеки, а в разі відправлення міжнародними рейсами – паспортний і митний контроль. Площа термінала 29 тис. кв. м.

27 926 акаунтів ботів має особиста сторінка президента України Володимира Зеленського у Facebook. Це найбільша кількість серед усіх українських політиків, за дослідженням аналітичної платформи VoxUkraine спільно з компанією Artellence

304 763 гривні зарплати за червень отримала секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька. Її зарплата найвища серед членів ЦВК. Оклад становить 48 тис. грн, премія – понад 95 тис., понад 42 тис. – доплата за роботу у вихідні в лютому – квітні. У середньому представник комісії отримує 252 тис. грн на місяць

"П'ять років ми жили в період відносного консенсусу. Вектори зовнішньої політики були зрозумілі. Перелік гуманітарних пріоритетів – теж. Тож ми сперечалися переважно про "внутрішні" теми. А потім пройшли вибори і виявилося, що наш консенсус про майбутнє – не такий уже й залізобетонний", –

Павло Казарін, публіцист

920 днів провів у Старобільському слідчому ізоляторі на Луганщині екс-голова Партії регіонів 64-річний Олександр Єфремов – із січня 2017-го. Перед тим сидів у столичному Лук'янівському СІЗО. Генпрокуратура звинувачує його в державній зраді, допомозі під час захоплення будівлі Луганського управління СБУ, організованій за підтримки терористичної організації ЛНР, зміні територіальних кордонів України, що призвело до загибелі людей. Затримали колишнього "регіонала" 1 серпня 2016-го в аеропорту "Бориспіль". Планував вилетіти до Відня. Суди 17 разів продовжували Єфремову арешт

"Росія готова до всього. Так, у нас є досвід виходити на Майдан. Але й у Москви є досвід двох наших Майданів", –

Юрій Андрухович, письменник

На дорозі біля хати машина збила собаку. Ще був живий. Я викликав ветеринара і виходив пса. Оповістив у соцмережах, знайшлися власники. Приїхали забирати й замість подяки висунули претензії, що це я його збив. Написали заяву в поліцію.

Роман МІХНОВСЬКИЙ

З дитинства маю невиліковну хворобу. Доводиться їздити в лікарню і ставити крапельниці, від чого на руках лишаються синці. Їхав у маршрутці, сорочку підкотив, бо спека. Старша жінка почала кричати, що я – наркоман. Її підтримали пасажири. Не витримав, дістав довідку від лікаря і змусив жінку вголос прочитати діагноз. Люди стали вибачатись. Я розплакався і вийшов.

Олег КРИЛОВ

Отримала у спадок 3 гектари землі й будинок. Село віддалене, продати не змогла. А коли бізнес чоловіка прогорів – мусили продати квартиру, щоб віддати борги. Переїхали в село, спробували вирощувати лохину. Два роки в сезон збираємо по кілька сотень кілограмів ягоди. За літо заробляємо на весь рік.

Валентина СЛІПОТА

У 20 років дізнався, що живу не з рідним батьком. Побачив це у своєму свідоцтві про народження. Батьком виявився наш сусід за дві хати. Вони жили з мамою у цивільному шлюбі. Коли я був немовлям – розлучилися. Почали спілкуватися.

Олексій ЙОСИПЕНКО

Традиційні регіональні барони пролетіли

Несподіванок немає. Ми знали, що в країні приблизно 20% проросійських виборців. "Слуга народу" не зміг їх забрати в Оппо-1, Оппо-2 і Шарія.

Ми знали, що в країні приблизно 20% відсотків проукраїнських виборців. "Слуга народу" не зміг їх забрати в "Європейської солідарності", "Голосу", "Свободи".

Решта – невизначені, аполітичні, з іншими ідентичностями, а також ядерні прихильники своїх лідерів, що міняють ідентичність разом із ними.

Уперше на парламентських перегонах виборці розійшлися за цінностями. Це крок уперед української демократії. Тепер ви бачите, що мажоритарка – зло. Хто має потужний бренд із популярністю 45 відсотків – забирає майже всі округи.

Однак у цьому є плюс: пролетіли традиційні регіональні барони. Є й мінус: тепер матимемо нових регіональних баронів.

Валерій ПЕКАР, викладач

Києво-Могилянської бізнес-школи

Туреччина йде на розрив із західним світом

12 липня на турецьку авіабазу "Мюртед" прибула перша партія російських зенітно-ракетних комплексів С-400. До квітня 2020 року Анкара заплатить за них $2,5 млрд.

С-400 приносить Туреччині розрив із західним світом, членство в якому було результатом багаторічної роботи. У Білому домі за кілька днів повідомили про призупинення співпраці США за програмою постачання в Туреччину американських винищувачів F-35. Вони не можуть співіснувати з російською платформою зі збору розвідувальної інформації.

У Вашингтоні вважають, що закупівля російських ЗРК матиме згубні наслідки для взаємодії Туреччини з НАТО. С-400 запрограмовані проти літаків і ракет Туреччини та Альянсу і розпізнаватимуть їх як "ворогів".

Така політика Ердогана дорого обійдеться Туреччині. Її народ повинен пам'ятати, що найнебезпечніший і головний ворог за останні 300 років – Росія.

Юнус ЕРДОГДУ, журналіст

 

У дворі спрацювала сигналізація. Виходимо, а цап сусіда скаче по нашій машині. Чоловік застрелив тварину з рушниці. Сусід із нами судиться.

Галина РОГОЗА, 45 років

Сестра виставляла в інтернет фото дитини пару разів на день. За рік зібрала кілька тисяч підписників. Недавно на дитячому майданчику незнайомець намагався затягти дівчинку в машину. Побачила й викликала поліцію. Виявився її підписником.

Злата КОТУЛІЧ, 25 років, Львів

Сусід у школі важив більше як 100 кілограмів. Займався спортом, сидів на дієті, але не худнув, бо зривався і ­наїдався. Пішов працювати кухарем. На роботі лише пробував їжу, а додому повертався вночі і втомлений лягав спати. Схуд на 20 кілограмів за півроку.

Наталія ПЛОХУТА, 48 років, Черкаси

Гостювали з другом у моєї баби в селі, коли нам було по 15. Крали сливи на фермерських полях, і нас помітив охоронець. Ледве втекли і сховалися в кущах. Боялись, що розповість родичам. Від страху скурили пачку сигарет. Стало погано, що й не пам'ятаю, як опинилися вдома. Відтоді не куримо.

Владислав ІВАНЧЕНКО, 26 років, Черкаси

Відпочивали на дачі. Починалася гроза, а я на городі садила помідори. Почула сильний гуркіт і побігла до хати. Кульова блискавка залетіла у вікно, вибухнула і розвалило міжкімнатну стіну.

Ольга БУГРЯК, 39 років

Відправила онука на бальні танці. Мав зайву вагу. Почав здобувати призові місця. Через рік сказав, що не ходитиме, бо тренер назвав його товстим, а перші місця, мовляв, здобував авансом. Подала заяву на викладача за цькування.

Тетяна ВАСИЛІВНА, 57 років, Бердянськ Запорізької області

Зараз ви читаєте новину «У Київському метро виведуть з обігу жетони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі