середа, 31 жовтня 2012 18:33

У кардинала Рішельє на день відібрали владу

На світанку 10 листопада 1630 року французька королева-мати Марія Медічі домоглася від свого сина Людовика XIII відставки прем'єр-міністра Армана Жана дю Плессі, більш відомого як кардинал Рішельє. Він відмовлявся виселити за межі країни протестантів-гугенотів. За це католичка Медічі називала його "кардиналом гугенотів".

Насправді ж Рішельє був поблажливий до фран­цузьких протестантів, бо хотів викори­стати їхніх німецьких одновірців для ­боротьби з католицькою династією ­Габсбурґів. Вони володіли Іспанією та Португалією з ­усіма ­їхніми колоніями, Південними Нідерландами, державами півдня Італії, були королями Чехії, Хорватії, Угорщини й імператорами Священної Римської імперії. Франція ­прагнула стати другим центром впливу в Європі. Добрий шанс, щоб зменшити авторитет родини Габсбурґів, давала Тридцятилітня війна (1618–1648), яка саме була в розпалі.

Альянс із протестантами налякав ­партію святош" при французькому дворі на чолі з Марією Медічі. Переворот стався, коли ­король Людовик XIII захворів на дизентерію. ­Королева-мати влаштувала виснаженому синові істерику біля ліжка – вимагала позбавити фаворита влади. Врешті поставила вимогу: або Рішельє, або вона. Людовик нічого не сказав, лише махнув кардиналові в бік дверей. За кілька годин склад уряду замінили улюб­ленцями королеви. Увечері, коли ­Рішельє вже пакував речі для еміграції до Великої Британії, а Медічі святкувала перемогу, король раптово одужав. І першим своїм указом розігнав новий кабінет. Претендента на місце Рішельє – Мішеля де Марільяка – заарештували та спровадили до в'язниці, де він і помер. "Воістину, це був день дурил", – підсумував спробу перевороту фаворит кардинала, поет Ґійом Ботрю. "День обдурених" – так і називають цю подію в історії.

Королева-матір відмовилася помиритися з кардиналом Рішельє. За це її вигнали з Парижа й фактично ув'язнили в палаці в Комп'єні. Звідти Марія Медічі втекла у іспанські володіння в Нідерландах. Жила там утриманкою знайомих дворян і митців. 2 липня 1642-го померла в будинку свого улюбленого, на той час покійного, художника Пітера ­Пауля Рубенса в Кельні. Рішельє пережив Марію Медічі на п'ять місяців. А Людовик ХІІІ помер менш як за рік після смерті матері.

82 людини стратили під час Стокгольмської кривавої лазні 8–10 листопада 1520 року. Серед них сімох членів ріксроду – парламенту, священиків, дворян, 14 державних радників, бургомістрів Стокгольма та 50 заможних бюргерів. Усі вони були прихильниками екс-регента держави С­тена Стуре-старшого. Він виступив за скасування Кальмарської унії, згідно з якою данський король мав ­верховну владу ще й над Швецією та Норвегією. Стуре став національним героєм, бо хотів повернути шведську незалежність. Данський король Крістіан ІІ увірвався до Швеції з військом, щоб покарати повстанців. ­Залишки ­загонів захисників відступили до Стокгольма. П'ять місяців тривала облога міста, ватажка стратили. ­Оточенці погодилися на переговори. Домовилися, що припинять опір в обмін на повну амністію. 4 листопада 1520-го в Стокгольмі відбулася коронація Крістіана ІІ на правителя Швеції. У монаршому палаці розпочали святкування. На третій день ворота палацу несподівано зачинили: коло сотні учасників повстання потрапили в ­пастку. На швидкому церковному суді їх визнали єретиками. Рештки Стуре викопали й разом із тілами страчених ­спалили. Звірства данців призвели до нового повстання. Його очолив Ґустав Васа. Він звільнив країну від данської влади й заснував нову монаршу династію. Невдовзі після Стокгольмської кривавої лазні Ґустав Васа замовив серію зображень про неї. знизу – одне з них

100 доларів штрафу присудили заплатити 52-річній захисниці прав жінок, учительці Сьюзен Етоні (на монеті в 1 долар) з американського містечка Адамс, штат Массачусетс. На нинішні гроші – це $2100. Сьюзен заарештували за те, що намагалася проголосувати на президентських виборах 5 листопада 1872 року. На судовому процесі феміністка заявила, що "ніколи не заплатить жодного ­долара за це несправедливе рішення". І дотримала свого слова. Її докази спиралися на 14-у поправку до конституції. Згідно з нею, громадянином країни був "той, хто народився або був натуралізований у США". У суді так і не змогли пояснити, чому жінки не можуть голосувати. Виборче право у Штатах їм надали 1920 року

8 листопада 1651-го ­посол Папи Римського нунцій ­Йоган Торрес писав із Кракова до Рима: "Гідра козацького повстання, втративши одну голову, силкується випустити кілька нових". Більшість ­козаків, за підписаним у Білій Церкві мирним договором, не потрапили до списку державних найманців – ­реєстру. Тож вони об'єднувалися із кримськими татарами й грабували польські маєтки. Це ­провокувало короля до поновлення ­війни. Аби уникнути ­цього, гетьман Богдан Хмельницький особисто керував "пошуком і погромом козацьких гультяїв".

У повітовому ­містечку ­Єлисаветград, теперішній Кіровоград, 9 листопада 1882 року дебютував перший професійний український театр – ­"Товари­ство українських артистів під орудою М. Л. Кропив­ниць­кого". У приміщенні Зимового театру давали постановку "Наталки Полтавки" Івана Котляревського. "Не можна сказати, хто, власне, грав добре, тому що Кропивницький (Виборний), Заньковецька (Наталка), Жаркова (Терпилиха), Садовський (Микола) і Свєтлов (Петро) наче злилися духом для того, щоб зробити загальне враження. І враження було величезне", – ішлося в рецензії у "Єлисаветградському віснику". Припускають, що її автором був Іван Карпенко-Карий.

11 листопада 1935-го злетів у повітря один із цехів Горлівського хімічного заводу – через вибух ацетилену. Майстер забув вчасно провітрити вентиляційні труби й там накопичилися небезпечні випари. За його провину поплатилися 17 майстрів та інженерів. Їм дали по 8–10 років ув'язнення. Усі вони "зізналися" у підготовці саботажу й участі в контрреволюційній організації. За підсумками їхніх ­свідчень у Москві видали ­брошуру "Уроки шкідництва і шпигунства японсько-­німецько-­троцькістських агентів".

 

"Якщо ви підкидатимете мені їжаків, я кину пару дикобразів під вас", –

пригрозив голова Ради Міністрів СРСР Микита Хрущов 7 листопада 1963-го на зустрічі з американськими підприємцями в Москві. Вони задали кілька запитань про доцільність будівництва Берлінської стіни. Цікавилися, які висновки Хрущов зробив із недавньої Карибської кризи. Радянський лідер на підвищених тонах вимагав "не втручатися в права суверенної країни" й обіцяв "стерти ворогів на порох" у разі нападу. Раптово охолонув і усміхнувся:

" Та оскільки ми тут разом, цього не станеться".

 

Зараз ви читаєте новину «У кардинала Рішельє на день відібрали владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі