четвер, 02 листопада 2023 19:11

Сполучені Штати Америки надали Україні ракетні системи ATACMS

– Дякую всім, хто воює й працює заради України! Дякую всім, хто допомагає! І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються влучно – ATACMS себе показали, – заявив президент України Володимир Зеленський, 45 років, у своєму вечірньому зверненні в телеграмі о 18:44 17 жовтня 2023 року. Вочевидь, ішлося про виконання домовленості 22 вересня під час зустрічі українського лідера з главою Білого дому Джо Байденом, де останній пообіцяв Зеленському надати "невелику кількість" ATACMS.

Автор: apa.az
  По Луганському та Бердянському аеродромах  17 жовтня 2023-го, ймовірно, влучили ракетами ATACMS
По Луганському та Бердянському аеродромах 17 жовтня 2023-го, ймовірно, влучили ракетами ATACMS

За 5 годин до підтвердження Зеленським надання й застосування ракет у телеграм-каналі Сил спеціальних операцій заявляють про ураження аеродромів у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську під назвою DRAGONFLY – "Політ дракона" в ніч на 17 жовтня. За даними ССО України, знищили дев'ять гелікоптерів, спеціальну техніку, пускову установку ППО та склад боєприпасів. Пошкоджено злітно-посадкові смуги. Склад боєприпасів у Бердянську детонував до четвертої ранку. Детонація в Луганську тривала до 11:00.

"Невелику кількість ракет таємно відправили в Україну останніми днями, вони посилять здатність Києва завдавати дальніх ударів по російських силах під час важливого етапу контрнаступу, повідомляють джерела, знайомі з цим питанням", – повідомив The Wall Street Journal.

Бердянськ, окупований на самому початку війни, розташований приблизно за 85 км від найближчої точки фронту, Луганськ – майже за 100 км. У статті йдеться, що Україні надали ракети модифікації, яка дає змогу вразити цілі на відстані майже 100 миль, тобто близько 160 км.

The Washington Post із посиланням на українського військового високо­посадовця заявила, що ЗСУ запустили 18 американських ракет.

– Такі цілі, як аеропорт у Бердянську, – ідеальні для таких ракет, бо там багато гелікоптерів в одному місці. І знищити їх на аеродромі ефективніше, ніж прикриватися ППО чи власною авіацією, які здатні знищувати одну або кілька цілей за раз, – розповідає розвідник США у відставці Давид Лонг.

Газета The New York Times стверджує, що йдеться про 20 ракет із касетними боєприпасами, здатними завдавати максимальної шкоди незахищеним цілям. Одна така ракета коштує майже $1,5 млн. По суті це касетна бомба, що несе на борту 950 сферичних суббоєприпасів, кожен із яких має 0,5 кг вибухівки. Установка АТАСМS належить до класу "земля – земля".

– Невідомо, коли було надано американські ракети. Але останніми тижнями США вирішили відправити їх потиху, тому що вони хотіли захопити росіян зненацька, особливо після декількох місяців публічних суперечок із приводу того, чи погодиться президент Джо Байден відправити ракети, – повідомив один із чиновників телеканалу CNN.

Президент Джо Байден не наважувався відправити ракетну систему ATACMS, побоюючись ескалації конфлікту. Це передання вказує на те, що розрахунки адміністрації змінилися після повільного українського контрнаступу, – пише видання.

17 жовтня, о 22:05, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив нічне відео застосування американських ракетних систем. "ATACMS. Робота наших воїнів. Дякую вам за службу! Дякую партнерам за підтримку. Разом – до перемоги", – зазначив він.

Експерти активно обговорюють, чи змінить ATACMS кардинально хід війни.

– Ці ракети мають важливий ефект. Вони змусять Росію відсунути свої ресурси та боєприпаси подалі від фронту. Будуть уражені шляхи постачання зброї. Вам треба трохи терпіння, протягом зими така зброя, як ATACMS, вразить російську логістику. І вже з приходом хорошої погоди навесні буде прорив на фронті, – додає Лонг.

Водночас ветеран російсько-української війни Андрій Тетерук обережний в оцінках нової зброї: "Ураження аеродромів у Бердянську було практично по незахищених об'єктах. Ситуація на півострові Крим може бути дещо іншою, – там розгорнуто нормальне забезпечення тих воєнних баз, якими Путін практично нашпигував Крим".

Ракети ATACMS можна запускати і з установок HIMARS, – це збільшує можливості для ураження ворожих цілей.

Незабаром США можуть погодити постачання Україні ракет ATACMS із дальністю до 300 км, які здатні накрити всі бази в тимчасово окупованому Криму.

Автор: npu.gov.ua
  Поліцейські з підрозділу ”Білий янгол” рятують мешканців  чотирнадцяти поверхівки в Авдіївці Донецької області 24 ­жовтня 2023 року
Поліцейські з підрозділу ”Білий янгол” рятують мешканців чотирнадцяти поверхівки в Авдіївці Донецької області 24 ­жовтня 2023 року

17 жовтня Збройні сили України завдали успішних ударів по аеродромах поблизу тимчасово окупованих Росією Бердянська Запорізької області та Луганська. Підрозділи ракетних військ уразили сім гелікоптерів Ка-52 і два гелікоптери Мі-8 на посадкових майданчиках, склад боєприпасів та артилерійську установку росіян.

18 жовтня ЗСУ провели операцію на лівобережжі Херсона. Дві бригади морської піхоти перетнули річку Дніпро та висадилися на лівий берег річки на Херсонщині. Геолокаційні кадри показують, що ЗСУ зберігають присутність уздовж берегової лінії Дніпра й біля Антонівського мосту та просунулися на північний схід Кринок, що розташовані за 30 км на північний схід від Херсона. Дезорієнтовані росіяни намагаються відбити втрачені позиції за допомогою артилерії й авіації.

Німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" утворили спільне підприємство, яке обслуговуватиме та ремонтуватиме військову техніку, поставлену в Україну.

19 жовтня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила закон про заборону релігійних організацій, підпорядкованих Росії. Законопроєкт підтримали 267 народних депутатів.

21 жовтня в Україну вдалося повернути ще чотирьох примусово депортованих у Росію дітей. 17-річну дівчину та трьох хлопців – 9, 6 і 3 років.

24 жовтня наземний робот-камікадзе Ratel S, створений українськими розробниками Brave1, запустили в серійне виробництво. Сили оборони використовуватимуть його як мобільну боєголовку, яка несе протитанкові міни чи бойовий модуль. Як зазначив глава Мінцифри, завдяки новій технології оператор із безпечного місця може підірвати ворожий танк або бліндаж.

25 жовтня російські окупаційні війська завдали удару безпілотниками по Хмельниччині. Уламки збитих російських "Шахедів" упали біля міст Славута та Нетішин, що неподалік Хмельницької АЕС. 18 людей поранено, пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури. Знеструмлено 1860 споживачів у Славуті й Нетішині.

56 людей загинули внаслідок удару по кафе-магазину в селі Гроза на Харківщині 5 жовтня. Там проводили поминки по загиблому військовому

На війні немає простих ділянок фронту. Є тільки ті, де складніше. Нині це Авдіївка. Тут противник не полишає спроб прорвати нашу оборону й оточити місто. З командирами бригад на авдіївському напрямку визначили послідовність наших кроків. Дякую кожній бригаді, всім захисникам, хто в бою за Україну", –

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України, сказав під час відвідин українських захисників на авдіївському та куп'янському напрямках 19 жовтня 2023-го. Керівник українського війська наголосив: ворог активно задіює штурмові підрозділи, кидає велику кількість бронетехніки, авіацію й артилерію

Зараз ви читаєте новину «Сполучені Штати Америки надали Україні ракетні системи ATACMS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі