середа, 27 лютого 2013 15:06

Співбесіда почалася о п'ятій вечора. Тривала до півночі

 

25-річний Володимир ДІДЕНКО працює менеджером з розвитку регіонів на Полтавському ­заводі порошкової металургії "АВК прес". Подібну роботу шукав два роки:

– Розмістив резюме на місцевих і всеукраїнських сайтах. Зразу почали дзвонити з різних компаній. Кажуть: "Нам потрібні інженери. Приходьте, не пожалієте". Обіцяли 4–5 тисяч зарплати, вільний графік роботи. Підсвідомо я розумів, що там щось не чисто, але на співбесіди ходив, робота дуже була потрібна.

Раз розповідаю про ­освіту, ­досвід. А мене переривають: "Мужчина, те, що ви інженер – добре. Але не могли б поки що поробити у сітьовому маркетингу? А потім і до інженера піднімемо". Подібних співбесід було зо 20.

Я розчарувався. Вирішив, що знай­ти хорошу роботу молодому ­спеціалісту нереально. Знайомі порадили тимчасово попрацювати в рекламі. Кажуть: "Досвід ­новий буде, грошей підзаробиш, знайомства заведеш". Влаштувався. Зар­плата хороша, колектив прекрасний. Та душа не лежала. Я з дитинства хотів на виробництві працювати, деталі робити, механізми.

З "АВК прес" подзвонили самі. ­Запропонували прийти на співбесіду. Переплутав адресу заводу й поїхав у протилежному напрямку. Спізнився на 40 хвилин. Думав, усе пропало. ­Вийшла секретар і спитала, чи не з'явився Діденко. Я руку підняв, кажу: "Вибачайте за запізнення". Співбесіда почалася о 17.00. Тривала до півночі. ­Прийшли 80 людей. Я був останній у списку. Молився, щоб черга дійшла. Заспокоїла співробітниця: "Начальство доки всіх не побачить, рішення не прийме". Я почав розглядати конкурентів. Усі молоді, в костюмах. Я теж одягнув чорний костюм. ­Купив його спеціально для співбесід. Туфлі до блиску начистив.

У кімнату для співбесіди заходили тричі. Спочатку просто знайомилися. Я розказав, що закінчив Харківський технічний інститут. У рекламі працював, умію клієнтів ­знаходити. Але мрію про те, щоб деталі проектувати. Частину людей одразу відсіяли. Мене залишили, сказали анкету заповнити. Коли третій раз зайшов, то генеральний директор почав запитувати по суті. ­Зрадів, коли почув, що я знаю комп'ютерну програму, що створює креслення. Сказав: "Два тижні вчишся. Потім три місяці стажуєшся. Проявиш себе – матимеш роботу".

Через три місяці зарахували в комерційний відділ. Ніхто з друзів не вірив, що без блату влаштувався. Завод виготовляє деталі до різних механізмів. Працює з українськими та закордонними замовниками. ­Шукаю промислові підприємства і пропоную їм наші послуги. Якщо клієнт погоджується – зустрічаюся, приймаю замовлення, роблю креслення. Контролюю процес від укладання угоди до розвантаження товару.

Отримую ставку і 2 відсотки від кожного договору. Розмір зар­плати розголошувати забороняють. ­Зрозуміло, що це не тисяча і не дві.

Середні зарплати 2012 року в країнах СНД (тис. грн)

Юрист

Росія    9,4

Україна    7,2

Казахстан    6,4

Білорусь    2,9

Java-програміст

Росія    18,8

Україна    16,8

Казахстан    10,4

Білорусь    13,5

Бухгалтер

Росія    7,4

Україна    4,9

Казахстан    4,8

Білорусь    2,7

Маркетолог

Росія    7,5

Україна    6,9

Казахстан    5,7

Білорусь    3,2

Менеджер із персоналу

Росія    7,5

Україна    5,9

Казахстан    5,3

Білорусь    3,2

Інженер-конструктор

Росія    8,8

Україна    5,4

Казахстан    6,9

Білорусь    4,1

Фінансовий аналітик

Росія    11,3

Україна    7,9

Казахстан    6,9

Білорусь    4,1

Журналіст

Росія    6,3

Україна    5,5

Казахстан    4,5

Білорусь    2,7

Економіст

Росія    7,5

Україна    6,9

Казахстан    6,2

Білорусь    2,7

Дизайнер

Росія    8,1

Україна    7,0

Казахстан    4,7

Білорусь    3,4

Найбільше вакансій 2012 року було розміщено в сферах "продажі" та "інформаційні технології".

Найвища активність шукачів – у Казахстані: в середньому за рік – 40 відгуків на одну вакансію, найнижча – в Україні: сім відгуків на одну вакансію.

Попит був на кандидатів із досвідом роботи від 1 до 3 років.

Найпопулярніший запит серед кандидатів – бухгалтер

Найпопулярніший запит роботодавців – менеджер із продажів.

*За даними міжнародного кадрового порталу hh.ua

 

Зараз ви читаєте новину «Співбесіда почалася о п'ятій вечора. Тривала до півночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі