четвер, 21 жовтня 2010 12:59

Сербська гадость

Балканці - страшенні м'ясоїди й до рибоїдів ставляться зверхньо. У приморських ресторанах Будви в Чорногорії найпопулярнішими стравами є сербська плескавіца і м'ясо на роштилі - грилі. Буває ще печене під спудом, рулет з двох видів м'яса, кабанець, порося чи теля на вертелі.

"Макдональдз" у чорногорській столиці Подгориці відкривають щороку в травні - червні, й він працює кілька місяців. Американський фаст-фуд зазнав фіаско: сумнівна котлета в булці коштує стільки ж, що й 400-грамова "підошва" соковитої грильованої телятини. Заклад збитковий, але працює, аби хоч якось підтримати марку.

Кажуть, відомий у Сербії китайський ресторатор збанкрутів за кілька місяців. Він мав необережність відкрити ресторан азійської кухні на бульварі Революції в Белграді. Кисло-солодку рибу з імбирем і свинину в карамельній підливі балканці не зрозуміли. Тому китаєць із горя вподобав сербську сливовицю. А от чого на Балканах ніколи не буде,  то це японських суші.

Восьминоги, свіжі кальмари, різноманітні рачки - для гостей Чорногорії. Це їжа хворих, злиденних і туристів.

- Ось цю страву туристи замовляють найчастіше, - киває на суп із мідій із креветками й помідорами адміністратор Саша з російського ресторану в Петроваці.

Тут подають український борщ за 4 євро та пельмені за 8. Чорногорці й серби знають, що таке борщ, а про пельмені зазвичай не чули.

- А, це таке російське тісто, - пояснює офіціант, якого питають, що то за страва. Приймає замовлення на шмат смаженого м'яса із шопським салатом. Це смачніше й дешевше.

У ресторані міста Бар замовляємо сербський салат із морських гадів - так південнослов'янськими мовами називаються морепродукти. Смішно, бо в російському меню перекладено: "салат из морской гадости". Офіціант несе замовлення до нашого столика, ставить тацю на стіл та ввічливо цікавиться:

- Кому сербську гадость?

Зараз ви читаєте новину «Сербська гадость». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі